Alexandru Tamba
Conform Ziarului Financiar, deficitul bugetar în luna martie 2022 a crescut cu 65% față de lunile ianuarie-februarie 2022. Deasemenea, publicația ne prezintă situația financiară pe trimestrul I a anului 2022 comparativ cu trimestrul I al anului 2021, sursa fiind Ministerul Finanțelor. Ce se constată? Veniturile au crescut cu 21%, în timp ce cheltuielile au crescut cu 19%. Ai zice că situația este bună, însă nu este chiar așa. Dacă ne uităm pe structura veniturilor și a cheltuielilor, putem trage unele concluzii:
– profitul companiilor a scăzut puternic în trimestrul I al anului 2022 comparativ cu trimestrul II 2021;
– veniturile din TVA și impozit pe venit au crescut, dar această creștere este pe fondul unei inflații foarte mari;
– au crescut veniturile din contribuții sociale;
– pe partea de cheltuieli, investițiile au scăzut cu 15,4%;
– cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 61%;
– cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 21% etc.
Concluziile nu sunt optimiste, deoarece rezultă că mediul privat are probleme, inflația este mare, în timp ce investițiile au scăzut. Cu alte cuvinte, în timp ce veniturile se realizează pe seama inflației, cu prețul aferent resimțit cel mai mult de populația cu veniturile cele mai scăzute, cheltuielile cu investițiile, adică acele cheltuieli care ar putea să-ți aducă venituri în viitor, au scăzut foarte mult.
[…] Alexandru Tamba Conform Ziarului Financiar, deficitul bugetar în luna martie 2022 a crescut cu 65% față de lunile ianuarie-februarie 2022. Deasemenea, publicația ne prezintă situația financiară pe trimestrul I a anului 2022 comparativ cu trimestrul I al anului 2021, sursa fiind Ministerul Finanțelor. Ce se constată? Veniturile au crescut cu 21%, în timp ce cheltuielile au crescut cu 19%. Ai zice că situația este bună, însă nu este chiar așa. Dacă ne uităm pe structura veniturilor și a cheltuielilor, putem trage unele concluzii: – profitul companiilor a scăzut puternic în… Citeste mai mult […]