Începând cu 1 ianuarie 2024, facturile care se întocmesc între persoane juridice, respectiv B2B, vor trebui raportate în sistemul RO e-factura, întocmirea lor putând fi și în sistemul clasic, dar începând cu 1 iulie 2024 acestea pot fi întocmite și transmise doar prin sistemul RO e-factura. Așadar, indiferent de mărimea companiilor, va trebui ca să se implementeze acest sistem, lucru pentru care România a cerut și obținut de la U.E. derogare, pentru că nu era obligatoriu să se aplice din 2024. Până la 1 aprilie nu se vor aplica sancțiuni pentru neraportarea facturilor în sistemul RO e-factura, dar începând cu această dată vor apărea și sancțiunile sub formă de amenzi, de la 1.000 lei la 10.000 lei, în funcție de mărimea companiilor. Începând cu 1 iulie amenzile vor intra într-o nouă etapă, în sensul că beneficiarul care va primi și înregistra facturi care sunt transmise prin alte căi decât sistemul RO e-factura vor fi amendate cu valoarea TVA-ului din factură. Iată ce spune în acest sens Legea 296/2023:
,,Art. 132. – (1) Primirea și înregistrarea de către destinatarul – persoană impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliţi în România, în relaţia B2B, fără respectarea prevederilor art. 10 alin. (1), constituie contravenţie şi se sancţionează, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură.”
Amenda se va aplica și la beneficiarii neplătitori de TVA, deși aceștia nu-și deduc TVA pentru simplul motiv că nu sunt plătitori de TVA. Ceea ce este foarte interesant este faptul că pentru furnizorul care transmite factura pe alte căi decât sistemul RO e-factura, de exemplu în format hârtie, nu sunt prevăzute sancțiuni. Deasemena, se pune problema ce se întâmplă dacă se primește o factură fără TVA pe alte căi decât sistemul RO e-factura, care este amenda? Legea prevede că este cuantumul TVA înscris în factură, dar dacă factura este fără TVA? Probabil, în acest caz, nu va fi nicio sancțiune. Foarte curios! Oricum, o asemenea amendă cred că este disproporționat de mare, deoarece pe lângă amendă, care este egală cu TVA din factură, s-ar putea ca organele de control să nu recunoască nici deductibilitatea TVA din factură, deci dublu sancțiune!
O altă mențiune importantă este aceea că operatorii economici nu sunt obligați să se înscrie de la 1 ianuarie 2024 în Registrul RO e-Factura, însă de la 01 iulie 2024 această înscriere va fi obligatorie.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro
[…] Începând cu 1 ianuarie 2024, facturile care se întocmesc între persoane juridice, respectiv B2B, vor trebui raportate în sistemul RO e-factura, întocmirea lor putând fi și în sistemul clasic, dar începând cu 1 iulie 2024 acestea pot fi întocmite și transmise doar prin sistemul RO e-factura. Așadar, indiferent de mărimea companiilor, va trebui ca să se implementeze acest sistem, lucru pentru care România a cerut și obținut de la U.E. derogare, pentru că nu era obligatoriu să se aplice din 2024. Până la 1 aprilie nu se vor aplica sancțiuni… Citeste mai mult […]