Gradul de colectare a impozitelor și taxelor în România se ridică undeva pe la 27%, pe când în U.E. media este de peste 40%. Mai ales în domeniul TVA, gradul de colectare este mult mai redus decât la nivelul U.E. din multiple cauze: insolvențe, fraude etc. De-a lungul timpului s-au încercat tot felul de soluții pentru a crește gradul de colectare a TVA, inclusiv acea monstruozitate cu ,,split TVA”, dar degeaba. Însă nimeni sau aproape nimeni nu se întreabă: cât din această necolectare este cauzată de întreprinderile cu capital integral sau majoritar de stat? Și nu numai în mod direct, ci și prin blocajul în lanț al altor companii din economie, mai clar prin neplata facturilor la termen către companiile private.
Mi-a atras atenția o declarație făcută deunăzi de secretarul general adjunct al Secretariatului General al Guvernului, d-nul Adrian Țuțuianu: „În raportul făcut de OCDE sunt de patru ori mai multe întreprinderi de stat decât media pe Europa şi de opt ori mai mult decât ţările membre ale OCDE”. Incredibil, adicătelea după 45 de ani de socialism-comunism și 34 de ani de capitalism România mai pune la îndoială performanțele întreprinderilor de stat comparativ cu cele din mediul privat? Oare chiar credem în valorile capitaliste sau, de fapt, am rămas în continuare prinzoneri celor comuniste? Imediat mi-am pus întrebarea din titlu: oare există vreo legătură între gradul de colectare a impozitelor și taxelor și întreprinderile statului? Mai ales că știm că aceste întreprinderi au datorii restante la 30.09.2023, de peste 11,4 miliarde de lei, din care către bugetul de stat 4,1 miliarde de lei și către alți creditori 7,3 miliarde de lei (sursa: mfinante.gov.ro).
Așadar, multe din aceste întreprinderi sunt, de fapt, adevărate găuri negre. Mai mult, creează blocaje în lanț în economie, unul din ,,rezultate” fiind și acela de colectare scăzută a impozitelor și taxelor datorate la bugetele de stat și locale. Ce este de făcut? Este destul de simplu: pentru a te însănătoși trebuie să elimini cauza bolii! Sigur, secretarul general adjunct al Secretariatului General al Guvernului nu ne-a prezentat numărul de întreprinderi de stat în sensul că ar fi prea multe, iar multe dintre ele fiind găuri negre în economie, nu!, ci că și-ar dori să fie mai multe dintre ele cotate la bursă. Numai că la bursă nu poți fi înscris fără realizarea unor indicatori de performanță, iar faptul că avem doar 2 companii de stat cotate pe bursă spune cam totul despre performanțele sectorului de stat. Tot d-nul Țuțuianu ne spune că ,,din rapoartele OCDE, rezultă că întreprinderile publice nu contribuie într-o măsură suficient de importantă la PIB-ul României şi nu contribuie într-o măsură suficient de importantă la realizarea veniturilor statului, prin distribuirea de dividende care să constituie o sursă importantă pentru un buget consolidat mai bun”. Destul de clar, nu?
Alexandru Tamba
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro
[…] necolectare este cauzată de întreprinderile cu capital integral… Articolul Există vreo legătură între gradul de colectare a impozitelor și taxelor și întreprinderile st… apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]
Și în Austria sau Norvegia întreprinderile cu capital de stat domină. Dar acolo conducerea întreprinderii care nu obține profit sau nu-și achită datoriile este atestată și averea confiscată.