Energia electrică, mai scumpă cu 20 de procente față de toamna trecută

În prag de iarnă, românii primesc lovitură după lovitură, în cel mai sensibil punct și anume bugetul. După ce gazele naturale s-au scumpit exact acum, când iarna ne bate la ușă, cu aproape șapte procente, fapt ce cauzează un dezechilibru uriaș având în vedere consumul pe care îl vom avea în următoarele cinci luni (cel puțin), clienții casnici primesc o nouă veste, evident una proastă, prin scumpirea energiei electrice.

Creșterea prețului la curent, ce a avut loc sistematic în ultimul an, a făcut ca factura actuală să fie cu aproape 20 de procente mai mare față de cea pe care un client casnic o avea, pentru același consum, în toamna anului trecut. Preţurile mai mari de pe pieţele de energie electrică s-au văzut în facturi mai mari ale clienţilor alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă în regim de serviciu universal, facturi care au toate componentele de cost avizate de ANRE. Consumatorii au plătit mai mult, producătorii, în marea lor majoritate de stat, au câştigat mai mult. Şi, cum preţurile din pieţele de energie tot cresc, scumpirile vor continua. „În trimestrul II 2018, comparativ cu trimestrul II 2017, prețul mediu de vânzare a energiei electrice la clienții finali a crescut cu aproape 20 la sută. În aceeași perioadă, se constată scăderea consumului cu 14 la sută corelat cu cea a numărului locurilor de consum alimentate de FUI (furnizorii de ultimă instanţă-n.red.) cu 10,48 la sută.

Această evoluție este determinată, în principal, de trecerea clienților finali din zona reglementată în zona concurențială”. Aceasta este una dintre concluziile raportului ANRE referitor la evoluţia preţurilor la energie electrică pe fosta piaţă reglementată, actualmente piaţa clienţilor alimentaţi de cei patru FUI (Enel, Electrica, E.On şi CEZ) în regim de serviciu universal şi de ultimă instanţă. În ciuda liberalizării pieţei, aici se află încă majoritatea covârşitoare a consumatorilor casnici, adica 7,25 milioane de locuri de consum. Preţul mediu de vânzare a energiei (fără TVA, acciză, contribuţie pentru cogenerare şi certificate verzi) către consumatorii casnici a fost, în al doilea trimestru al acestui an, de 477 de lei/MWh.

Acest preţ mediu este mai mare cu aproape 20 la sută faţă de cel din urmă cu un an, în special din cauza preţurilor mai mari la energie de pe toate pieţele de unde a fost cumpărată energia pentru clienţii finali. Facturile vor creşte în continuare, foarte posibil din prima lună a anului viitor și sigur la finalul primăverii, pentru că, spun analiștii, prețurile la energia electrică sunt într-o continuă creștere.

 

 

 

 

3 Thoughts to “Energia electrică, mai scumpă cu 20 de procente față de toamna trecută”

  1. Guvernare PZD = Inflatie

    Cam asta e rezultatul maririi nesustenabile a salarilor bugetarilor: spirala inflationista.

    1. Anonim

      Ce tot o dai cu PSD-ul masii?! Spune-mi un inceput de toamna (un singur an din 2010 incoace) in care nu s-au majorat preturile la electricitate si gaze naturale? Majorarile fac parte dintr-un calendar pe care Romania l-a adoptat cu multi ani in urma, ca asa a vrut coana mare, Europa, ca cica asa ar fi corect sa avem salarii mizere dar preturi la utilitati precum in Vest. Asa ca, hai sa nu mai fim ipocriti sau ne place s-o ardem „doct” despre politici economice mestecand acelesi lozinci fara sens.

      1. Anonim

        Asta nu scuza guvernarea dezastruoasa a monstruoasei coalitii. Sigur ca nu subt doar ei de vina, dar nici nu i outem lauda. Spune mi o singira masura prin care Puterea a ajutat mediul privat, astfel incat un salariu de la primarie sau de la directiile consiliului judetean sa nu fie cu 120% mai mare decat cel al unuia care isi rupe spatele in domeniul privat. Despre asta este vorba pana la urma!

Leave a Comment