După ani de aşteptare, la robinetele sălăjenilor va curge cea mai pură apă

Un amplu proiect pe fonduri europene va fi derulat în următorii patru ani în judeţele Sălaj şi Cluj, de către operatorul regional Compania de Apă Someş (CAS) SA. Investiţia, în valoare totală de aproape 422 milioane de euro (TVA inclus), va asigura alimentare cu apă de calitate superioară pentru 240.000 de locuitori, respectiv accesul la reţeaua de canalizare pentru peste 70.000 de locuitori, a anunţat marţi, 4 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Zalău, Cătălin Neamţu, directorul CAS SA.
Potrivit acestuia, 85 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 299 milioane de euro, reprezintă contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, 13 la sută este contribuţia de la bugetul de stat, iar 2 la sută, contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului.

Aducţiune de peste 300 kilometri

„Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, prin extinderea şi dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiţii de siguranţă şi protecţie a sănătăţii în localităţile care au peste 50 de locuitori şi asigurarea colectării şi epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mare de 2.000 de persoane pentru conformarea cu cerinţele directivelor europene”, a mai spus sursa citată. Investiţia va cuprinde 98 de localităţi din judeţul Sălaj şi din 76 de localităţi din Cluj.

Una dintre cele mai importante investiţii propuse în cadrul acestui proiect regional vizează realizarea aducţiunii de apă de la Gilău, cu o lungime totală de 317 km, din care 62,5 km sunt pe teritoriul Sălaj. Alte lucrări se referă la realizarea aducţiunilor secundare, a staţiilor de pompare, rezervoare, reţea de distribuţie, staţii de clorinare, extinderi de reţele de colectare a apei uzate.

Cel mai probabil, lucrările efective vor demara în al doilea trimestru din 2019 şi se vor întinde pe parcursul a maxim patru ani, a estimat oficialul operatorului, care a ţinut, cu acest prilej, să ceară scuze în avans consumatorilor pentru disconfortul de care vor avea parte în perioada realizării investiţiilor.

Planurile administraţiei pentru Lacul Vîrşolţ

„Suntem în faza în care există finanţare asigurată şi toate confiţiile pentru ca acest proiect de care discutăm de multă vreme să devină realitate”, a precizat, la rândul său, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj. Acesta a subliniat că după implementarea proiectului regional, la robinetele sălăjenilor va curge o apă rezultată din combinarea celei provenite din Lacul Tarniţa şi a celei din sursele subterane din Lunca Someşului: „Apa brută este de calitate foarte bună. Dacă cea de la Gilău este din clasa o, apa brută din acumularea de la Vîrşolţ este de 2 spre 3. Să ai o apă brută foarte bună înseamnă să faci intervenţii puţine pentru potabilizare, să foloseşti mai puţine substanţe. De la momentul pompării şi până ajunge la beneficiar, apa nu suferă pe traseu niciun fel de tratament; clorinarea se va face în staţiile din fiecare localitate în parte”.

Şeful administraţiei judeţene a mai menţionat că deşi în proiect nu au fost incluse decât localităţile din aria de operare a Companiei de Apă, capacitatea de transport a conductei permite alimentarea cu apă a întregii populaţii a judeţului: „Există posibilitatea ca şi localităţile alimentate din surse proprii să se racordeze prin reţeaua secundară de distribuţie”.

În ceea ce priveşte soarta Lacului Vîrşolţ, Tiberiu Marc a afirmat că acumularea va rămâne sursă alternativă de apă, lâsând, totuşi, de înţeles, că a luat în calcul „un alt tip de investiţie”, dar refuzând să ofere mai multe detalii „pentru a nu crea un boom imobiliar în zonă”.

4 Thoughts to “După ani de aşteptare, la robinetele sălăjenilor va curge cea mai pură apă”

  1. Anonim

    POVESTI MARCA TIBI SECURISTU

  2. Anonim

    Basme. Minciuni. S-a mai promis. Din 2001 PSD-ul tot promite asta. Acum trombonesc că va fi în 31 decembrie 20-23 (cum ar zice Analfabeta Dăncilă). Îl mai credeți careva?

  3. Anonim

    Degeaba daca apa trece prin conductele vechi si pline de rugina,gustul va fi tot de apa de robinet,gust de rugina si mucegai cum e acuma.

  4. Anonim

    Apa de la Tarnița e din clasa 0, dar 00, adică s-au făcut reportaje filmate cu țevile WC-urilor vilelor direct în lacul cu apă superioară!

Leave a Comment