Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului care face legătura între localităţile Horoatu Crasnei, Stârciu şi Hurez sunt realizate aproximativ 70 la sută, constructorul finalizând circa 8,5 kilometri din totalul de aproape 12 kilometri de carosabil.
Consilierul local al comunei Horoatu Crasnei, Iosif Şimon, ne-a declarat că investiţia este finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, iar până acum, administraţia locală a primit fără întârzieri tranşele de bani.
Pe lângă asfaltarea propriu zisă, prin acest proiect este prevăzută şi realizarea unor podeţe, precum şi construirea unui pod peste o vale din localitatea Stârciu.
Pentru realizarea acestei investiţii, consilierii locali ai comunei au aprobat valoarea proiectului la totalul de 13,6 milioane de lei, din care valoarea eligibilă este de 10,8 milioane de lei, iar valoarea neeligibilă – de 2,1 milioane de lei. De asemenea, consilierii au aprobat avansul stabilit cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit la suma de 4,8 milioane de le, reprezentând 45 la sută din valoarea elegibilă a contractului de finanţare.
Pentru bunul mers al proiectului, SC Septeval SRL a fost desemnată să asigure servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginte de şantier, în acest sens administraţia locală încheind cu firma respectivă un contract în valoare de 62.302 lei (fără TVA).
Legătură peste Meseş între Horoatu Crasnei şi Buciumi
Un alt drum care este în curs de reabilitare şi modernizare în cadrul unui proiect implementat de aceeaşi administraţie locală face legătura între comunele Horoatu Crasnei şi Buciumi, peste culmea Munţilor Meseş. Şi în acest caz, lucrările sunt realizate aproximativ 70 la sută, noua rută urmând să scurteze distanţa între cele două comune cu 40 de kilometri.
Pentru acest proiect, şantierul a fost deschis în toamna anului trecut, iar investiţia este una majoră pentru ambele comune, întrucât va da posibilitatea localnicilor să scurteze distanţa dintre acestea cu 40 de kilometri, trecând direct peste culmea Meseşului şi fără să mai fie nevoie de un ocol pe la Vânători (judeţul Cluj, n.r.) ori prin Zalău.
Cum drumul respectiv va deservi două comune, acest proiect a fost singurul din Sălaj care a primit punctajul maxim, respectiv 100 de puncte, la evaluarea făcută de autorităţile centrale.
Investiţia are o valoare totală de 4,1 milioane de lei, fonduri obţinute prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, măsura 125-a privind îmbunătăţirea comune. Proiectul este derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Horoatu Crasnei – Buciumi. Jumătate din drum, circa patru kilometri, aparţin de localitatea Stârciu (comuna Horoatu Crasnei, n.r.), iar restul de Buciumi.
Rută folosită încă din perioada interbelică
Drumul care face legătura între comunele Horoatu Crasnei şi Buciumi are o lungime de 8,5 kilometri, trece peste Vârful Secuiului, şi a fost folosit încă din perioada interbelică, însă doar de localnici care doreau să ajungă dintr-o comună în alta pe jos sau cu căruţele. În timp, drumul s-a deteriorat, fiind accesibil doar tractoarelor şi autovehiculelor de teren.
Lucrările sunt executate de SC Drum Construct SRL, constructorul desemnat în urma licitaţiei publice pentru a se ocupa de acest proiect. Un alt beneficiu important pe care îl aduce acest drum este faptul că el creează accesul către parcele agricole care însumează aproximativ 500 de hectare. Altfel poţi face agricultură când ai acces bun către terenurile pe care le deţin.
Mihaela Moldovan