În construcţii sunt cei mai mulţi muncitori plătiţi „la negru”. Cu atât mai mult, unii patroni profită de faptul că mulţi sălăjeni acceptă imediat un loc de muncă şi fără contract de angajare. Inspectorii de muncă vin să le încurce, însă, „afacerile ilegale”.
Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, Luminiţa Nemeş, a declarat că periodic se efectuează controale pentru identificarea celor care primesc la muncă persoane fără întocmirea formelor legale de angajare. „Identificarea muncii nedeclarate face parte din programul de acţiuni curente ale instituţiei. În ultimele trei luni, acţiunile de identificare a muncii fără forme legale s-a făcut în cadrul activităţilor lunare de tip campanie o zi pe săptămână, precum şi în cadrul campaniilor naţionale pe domenii de activitate. Urmare acestor controale au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 300.000 de lei pentru munca fără forme legale”, ne-a declarat Luminiţa Nemeş.
Potrivit sursei citate, în luna mai au fost desfăşurate două campanii naţionale, una în domeniul produse textile, pielărie şi încălţăminte şi una în domeniul construcţiilor. În timpul controalelor, inspectorii de muncă au depistat 13 persoane lucrând la şase angajatori deşi nu aveau întocmite şi înregistrate contractele de muncă. În iunie, campania s-a derulat strict în domeniul construcţiilor, fiind identificate, la trei angajatori, un număr şase persoane prestând muncă fără forme legale. Controalele au continuat luna trecută la angajatorii din domeniul restaurant şi alte activităţi şi servicii de alimentaţie publică, fiind prinse 11 persoane care munceau „la negru” la nouă angajatori.
„Chiar dacă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut acest fenomen este în scădere, totuşi, munca fără forme legale de angajare se practică în continuare. Aceste cazuri au fost identificate urmare controalelor desfăşurate de inspectorii de muncă, mai puţin ca urmare a sesizării cetatenilor, care sunt principalii păgubiţi”, a precizat Luminiţa Nemeş. Mai precis, sălăjenii care muncesc la patroni care nu le întocmesc documentele legale de angajare nu beneficiază de plata contribuţiilor sociale la stat, pierzând astfel asigurarea medicală, drepturile de pensii etc.
Legislaţia în domeniul muncii s-a înăsprit, treptat, în scopul diminuării fenomenului de muncă nedeclarată, care a înregistrat un trend ascendent în ultimii ani. Astfel, conform prevederilor legale, patronii depistaţi ca au primit la muncă mai mult de cinci persoane fără întocmirea documentelor legale de angajare sunt cercetaţi penal, riscând pedepse cu închisoarea. Chiar luna trecută, inspectorii de muncă au identificat patronul unei unităţi de alimentaţie publică din judeţ care avea la muncă şase persoane fără acte de angajare. Acesta este pasibil de închisoare de la 1 la 2 ani sau de amendă penală.
Valoarea sancţiunilor contravenţionale a crescut de câteva ori, în urmă cu aproximativ un an, pentru o persoană prinsă muncind „la negru” patronul primind o amendă între 10.000 şi 20.000 de lei. Nici salariatul nu scapă basma curată. Şi acesta poate fi amendat cu 500 de lei dacă este descoperit de către inspectori că prestează munca „la negru”.
OARE ?