Ministerul Mediului vrea să interzică pungile de plastic foarte subțiri. Autoritățile precizează că nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate. Ministerul vrea ca, în magazine, să cumpărăm doar pungi reutilizabile. Astfel, comercianții vor fi obligați să ofere clienților posibilitatea de a returna aceste ambalaje contracost pentru a fi reciclate. Astfel, introducerea pe piaţa naţională a pungilor din plastic subţire şi foarte subţire va fi interzisă începând din 1 iulie 2018, potrivit unui proiect de lege aprobat, recent, de Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Mediului.
În acelaşi timp, începând din data de 1 ianuarie 2019, vor fi interzise de la comercializare pungile de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner. Potrivit sursei citate, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 referitoare la modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje transpune prevederile Directivei (UE) 2015/ 720, iar România, ca orice alt stat membru, avea termen de transpunere a acesteia până în data de 27 noiembrie 2016.
“Pentru conformarea cu prevederile acesteia, şi anume reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire, România va interzice, începând din data de 1 iulie 2018, introducerea pe piaţa naţională a pungilor de transport din plastic subţire (cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni) şi foarte subţire cu mâner (cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni). De asemenea, începând din data de 1 ianuarie 2019 se va interzice şi comercializarea pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner”, notează Ministerul Mediului.