Sărbătorile, tocmai ajunse la final, au reprezentat prilejul perfect pentru a dărui fel de fel de cadouri persoanelor dragi. Pentru acestea, mulți optează spre a le achiziționa prin intermediul platformelor online, în timp ce alții trec pragurile magazinelor și centrelor comerciale pentru a găsi un dar potrivit.
Cu toate acestea, în cazul cumpărăturilor online, șansele ca produsele comandate să nu corespundă cu așteptările sunt foarte mari. Fie că este vorba de un articol cu defecțiuni, o comandă greșită sau un cadou ce nu corespunde cu descrierea produsului, consumatorii au parte de mai multe drepturi stipulate în cazuri particulare pentru soluționarea unor astfel de situații neplăcute.
Potrivit InfoCons, orice produs achiziționat trebuie să fie în conformitate cu descrierea pe care o prezintă și să funcționeze corespunzător. Mai mult, în cazul în care bunurile comandate prezintă probleme sau defecțiuni, ori nu funcționează la capacitate maximă, clienții au parte de mai multe opțiuni în remedierea unei astfel de situații imprevizibile.
În cazul produselor defecte, consumatorii pot beneficia de reparații gratuite, ori de înlocuirea produsului achiziționat cu un altul nou. Mai mult, furnizorii pot reduce prețul produsului cu probleme sau au obligația de a restitui întreaga sumă de bani achitată de client, în funcție de circumstanțe. Toate acestea sunt prevăzute și la nivel legislativ în Uniunea Europeană. De asemenea, aceste drepturi au aplicabilitate atât dacă produsul a fost cumpărat în scop personal, cât și pentru a-l dărui unei alte persoane.
În situația în care clientul a comandat produse prin intermediul platformelor online sau prin alte mijloace la distanță, prin internet, telefon sau poștă, consumatorii au dreptul de a se răzgândi în termen de 14 zile calendaristice, după cum precizează InfoCons. În această perioadă, clienții pot returna produsul fără a justifica motivul și fără a fi supuși unor costuri suplimentare. Cazuri particulare în acest caz implică eventuale taxe de transport.