Sălăjenii care s-au împrumutat de la bănci în monedă străină îşi vor putea converti creditele în lei fără a suporta comisioane ori garanţii şi costuri suplimentare, au decis, miercuri, senatorii. Dacă iniţiativa legislativă va trece şi de votul final al Camerei Deputaţilor, atunci s-ar putea aplica şi împrumuturilor aflate în curs de derulare. Astfel, bancile vor fi obligate sa convertească împrumuturile acordate, la solicitarea clienţilor, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noilor dispoziţii.
Prevederea va veni în special în spijinul celor care au contractat credite în franci elveţieni şi care au ajuns în imposibilitate de plată şi expuşi riscului executării silite din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb valutar.
Proiectul de lege stabileşte că în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în monedă străină, banca va trebui să se asigure că, la momentul încheierii contractului, în cuprinsul acestuia este prevăzut dreptul consumatorului de a converti contractul de credit într-o monedă alternativă. Aceasta ar putea fi moneda în care consumatorul îşi încasează venitul sau deţine activele care finanţează plata creditului sau moneda statului membru al Uniunii Europene în care consumatorul îşi are reşedinţa.
În plus, banca sau instituţia financiară nebancară va trebui să avertizeze clientul, pe suport hârtie sau pe alt suport durabil, dacă valoarea cuantumului total platibil care rămâne de rambursat sau al ratelor periodice variază cu mai mult de 20 la sută în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit şi moneda naţională.
Intrebarea cea mai importanta:La ce curs se face convertirea?
-Curtea Suprema de Justitie(sau ceva in genul acesta) din Ungaria considera faptul ca bancile dau imprumutul la curs de „cumparare”,dupa care incaseaza ratele la cursul de „vanzare”este ilegala.