Primăria Crasna continuă să fie lider în rândul autorităţilor locale sălăjene care înregistrează arierate (datorii mai vechi de 90 de zile). Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Sălaj, Primăria Crasna avea de plătit, la finalul lunii februarie, 1,44 milioane de lei, suma fiind 250.000 de lei mai mare decât în luna anterioară. Poziţia a doua a clasamentului a fost preluată de către Primăria Sărmăşag, cu 870.000 de lei, valoarea arieratelor sale triplându-se în decursul unei singure luni. La final de ianuarie 2013, Sărmăşagul era pe pe locul al cincilea în topul judeţean.
Podiumul este completat de Poiana Blenchii, ale cărei arierate au rămas la nivelul din prima lună a anului, respectiv la 750.000 de lei.
Îi urmează Meseşenii de Jos, cu 620.000 de lei, datoriile mai vechi de 90 de zile fiind mai mare cu 68 la sută decât în ianuarie. Nou intrată în topul celor mai îndatorate primării este cea din Agrij, cu 580.000 de lei neachitaţi la timp către furnizori. Sume importante au de plătit şi primăriile din Benesat – 285.000 de lei şi Treznea – 277.000 de lei.
Deşi oficialii Guvernului au atenţionat autorităţile locale să reducă nivelul arieratelor cu minim 85 la sută până la finalul lunii martie, datoriile primăriilor din judeţul Sălaj a crescut cu peste 2 milioane de lei în decursul unei singure luni. Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj, la 28 februarie 2013, valoarea totală a arieratelor înregistrate de către primăriile din judeţ se ridică la 6,63 milioane de lei
“O parte din plăţile restante s-au transformat în arierate”, a explicat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, această creştere. “Volumul arieratelor ar fi rămas la nivelul din ianuarie ori ar fi scăzut doar dacă primăriile ar fi făcut plăţi. Nu au avut de unde, decât cele care au înregistrat venituri proprii”, a mai spus oficialul CJ Sălaj.
Pentru a nu se trezi cu conturile blocate, primăriile sugrumate de datorii au posibilitatea să se împrumute de la Trezoreria Statului, pe o perioadă de cinci ani, la o dobândă egală cu nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicate de Banca Naţională (5,25 la sută pe an, în prezent). După cum susţine şeful administraţiei judeţene, cinci primării sălăjene au făcut deja demersurile pentru a lua astfel de împrumuturi.
IAZI DOMN PRIMAR 750000? unde ai bagat banii astia ca nu se vad
ai de mine si de mine…apoi si desteptii din sarmasag si crasna se baga in datorii ca asa au ei chef ca investitii nu se vad sa le fie rusine de ordinari
Sa fim si noi lideri in ceva… :/