Cota unică vs cota progresivă, ca temă electorală

Când auzim în spațiul public discuții legate de cota unică sau de cota progresivă de impozitare, deja ne gândim că se apropie alegerile. Din nou! Așa și acum, premierul readuce în spațiul public controversa cota unică sau cotă progresivă ca mod de impozitare. O primă observație ar fi aceea că nu ni se spune la ce impozitare se referă această controversă, deși când spune cotă unică, premierul se referă la toate tipurile de impozite, dar la cota progresivă nu ne spune dacă se referă, la fel, la toate tipurile de impozite. Asta reiese din declarația dumnealui: ,,Va trebui să decidem, împreună, pentru o perioadă medie, care este soluţia cea mai bună: menţinem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial corect pentru toată lumea, fără excepţii, şi să fie cea de acum, de 16% sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare are şi plusuri şi minusuri“.

Pentru că o cotă progresivă este mult mai dificil să se aplice la toate tipurile de venituri, ceea ce ar însemna un impozit pe venitul global, cu alte cuvinte ar trebui ca fiecare persoană fizică care are și alte venituri pe lângă salariu să întocmească anual o declarație cu toate veniturile și apoi să plătească un impozit progresiv, în funcție de venitul total realizat. Având în vedere că premierul nu ne spune la ce venituri se aplică cota progresivă, tragem concluzia că fie se gândește doar la veniturile din salarii, fie este doar un subiect electoral. A doua observație ar fi aceea dacă cota unică, așa cum este ea acum, este cu adevărat unică sau nu. Răspunsul este unul rabinic: toți au dreptate, chiar dacă se contrazic. Liberalii susțin că avem cotă unică pentru că pe fiecare tip de impozit avem o cotă unică, respectiv: pentru impozitul pe profit avem o singură cotă de 16%, nu crește în funcție de mărimea profitului, pe dividende avem cotă unică 8%, deci nu pe trepte de mărime, pe venit avem 10%, deci nu în funcție de nivelul salariului. Pe de altă parte, social-democrații, prin declarațiile premierului, susțin că ar trebui să avem cotă progresivă, pentru că nu avem o singură cotă, indiferent de tipul de impozit, respectiv 16%. Mai mult, premierul afirmă că ar fi de acord și cu cota unică, dar să fie unică cu adevărat, cu alte cuvinte să avem 16% peste tot. Adică să avem creșteri de impozite, astfel: impozitul pe salarii să crească de la 10% la 16%, impozitul pe veniturile PFA-urilor, II-urilor, IF-urilor, cu alte cuvinte pe micile activități independente, să crească de la 10% la 16%, impozitul pe dividende, de asemenea, să crească de la 8% la 16%, TVA-ul redus de 5% și 9%, să crească la 16% etc.

Oare asta să dorească social-democrații într-un an electoral? Cu siguranță nu, de aceea spun că este doar o controversă electorală. Dă bine la cei cu venituri mici, care, din păcate, sunt într-un număr prea mare, să le spui că îi vei impozita mai mult pe cei cu venituri mari.

Alexandru Tamba

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

One Thought to “Cota unică vs cota progresivă, ca temă electorală”

  1. […] Când auzim în spațiul public discuții legate de cota unică sau de cota progresivă de impozitare, deja ne gândim că se apropie alegerile. Din nou! Așa și acum, premierul readuce în spațiul public controversa cota unică sau cotă progresivă ca mod de impozitare. O primă observație ar fi aceea că nu ni se spune la ce impozitare se referă această controversă, deși când spune cotă unică, premierul se referă la toate tipurile de impozite, dar la cota progresivă nu ne spune dacă se referă, la fel, la toate tipurile de… Citeste mai mult […]

Leave a Comment