Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu Business France şi Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România derulează, în această perioadă, prima ediţie a concursului „Oraşul durabil”, deschis tuturor comunităţilor – judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru a premia iniţiativele inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile, potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice.
Autorităţile interesate pot depune, până în 30 martie, proiectele deja finalizate sau în curs de finalizare, care ilustrează un pas important în dezvoltarea durabilă a comunității lor. În cursă s-a înscris şi Consiliul Judeţean Sălaj, cu proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj”, aflat în curs de implementare. Cu o valoare de peste 134 milioane de lei, proiectul Sălajului prevede construirea, utilarea şi dotarea Centrului de management integrat al deşeurilor Dobrin, construirea şi dotarea a trei staţii de transfer la Crasna, Sînmihaiu Almaşului şi Surduc, închiderea depozitelor neconforme din mediul urban de la Zalău (Crişeni), Cehu Silvaniei, Jibou şi Şimleu Silvaniei, modernizarea/reabilitarea drumurilor de acces către Centrul de la Dobrin şi către staţiile de transfer, achiziţia de pubele, containere şi camioane de mare capacitate.
Proiectele câștigătoare vor fi selectate de un juriu format din experți independenți și vor câștiga o excursie de studiu într-o comunitate de referință parteneră din Franța pentru a vedea alte exemple inovatoare în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a comunităților.
Acest concurs își propune să pună în valoare inițiativele pozitive ale colectivităților locale din România și să le recompenseze pe cele mai implicate în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru acțiunile lor în domeniile cheie care se circumscriu „orașului durabil” : apă, canalizare și gestionarea deșeurilor; mobilitate urbană; eficiență energetică; valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului.
Proiectele prezentate trebuie să se înscrie într-o viziune puternică asupra durabilității, care să permită, pe termen lung, concilierea exigențelor legate de mediul înconjurător și a celor de dezvoltare economică și socială. Juriul va evalua inițiativele locale și bunele practici care au permis o mai bună adaptare la schimbările climatice și au avut un impact pozitiv asupra calității vieții populației.
De asemenea, această inițiativă, implementată deja de ambasadele Franței din Bulgaria și Polonia, își propune să sensibilizeze actorii regionali cu privire la politicile de dezvoltare urbane, să pună în valoare expertiza franceză și să confere o nouă dinamică acțiunilor de cooperare descentralizată franco-române.