Cifrele din turnul de fildeș

Vin cifrele peste noi, ne năpădesc mai ceva ca lăcustele, aflăm tot felul de lucruri exprimate în cifre, opinii despre cum o ducem, mai bine sau mai rău, problema este că percepția din viața reală nu se potrivește nicicum cu cifrele.

Aflăm, de pildă, că inflația scade pe zi ce trece, dar prețurile de la piață și din supermarketuri sunt din ce în ce mai mari. Ni s-a spus că rata medie a inflației în 2022 a fost de 13,8% cu maximul din noiembrie 2022 de 16,8%, dar noi cumpăram produsele alimentare cu prețuri mai mari cu 40-60% comparativ cu 2021. Știu, o să spuneți că vorbim de un coș de cumpărături, de o inflație medie, dar noi resimțim coșul zilnic, nu cel luat în calcul de statistici. Ni s-a spus că inflația scade în 2023, a ajuns la 9,4%, deci ar trebui să ne bucurăm, dar prețurile la benzină și motorină cresc din nou, așadar de unde bucurie? Ni se spune că impozitul pe proprietate în România este foarte mic, deci FMI și Banca Mondială ne recomandă ,,călduros” să-l mărim, că în Franța veniturile din impozitele pe proprietate au o pondere de 3% din PIB, cea mai mare din U.E., dar nu ni se spune că în Malta, de exemplu, ponderea este 0%, iar în Elveția este 0,2%, în timp ce în România este de 0,5%. Nu suntem primii, dar nici ultimii, dar trebuie, musai, să mărim aceste impozite. Când BNR mărește dobânda de referință, toate ratele românilor cresc, când scade, ratele rămân la fel ca și înainte. Oare o fi de vină faptul că majoritatea băncilor au capital străin, ca atare se împrumută de la firma-mamă în caz de necesitate? Ca să nu mai vorbim de faptul că ecartul dintre dobânzile încasate la credite și cele acordate la depozite este cel mai mare din U.E.

Ni se spune că ordonanța care plafona adaosurile comerciale, atenție!, nu plafona prețurile, așa cum susțin unii politicieni, este o diferență mare, a redus prețurile, numai că populația nu a prea simțit acest lucru, fie din lipsă de produse cu adaos plafonat, fie din creșterea prețurilor la celelalte produse similare, dar strict necesare și acestea. Toți politicienii se luptă din răsputeri să o ducem mai bine, dar oamenii așteaptă speriați iarna cu gândul la cheltuieli cu utilitățile, respectiv cu energia electrică, gazele și apa.

În timp ce unii își numără înfrigurați bănuții necesari traiului zilnic, alții încasează, frizând bunul simț, mii și mii de euro lunar. Ba mai mult, unii își acordă singuri drepturi salariale necuvenite. În timp ce unii nu-și permit să cumpere hrana cu punga, nu cu portbagajul, alții transportă bani cu portbagajul.

Cifre, cifre… din turnul de fildeș, care nu au nimic comun cu realitatea! Totuși, avem nevoie de cifre, cum altfel să vedem în ce stadiu ne aflăm, dar aceste cifre trebuie privite cu mai multă umanitate, dacă se poate spune așa, trebuie utilizate ca instrument pentru îmbunătățirea vieții oamenilor. Altfel, rămân doar niște cifre reci care pot fi folosite în diferite moduri și în diferite scopuri, mai mult sau mai puțin justificate. Anul viitor va fi un an plin de alegeri, să vedeți atunci ce bine o ducem, conform cifrelor, desigur. A celor din turnul de fildeș, nu a celor din viața reală!

Alexandru Tamba

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

2 Thoughts to “Cifrele din turnul de fildeș”

  1. […] Vin cifrele peste noi, ne năpădesc mai ceva ca lăcustele, aflăm tot felul de lucruri exprimate în cifre, opinii despre cum o ducem, mai bine sau mai rău, problema este că percepția din viața reală nu se potrivește nicicum cu cifrele. Aflăm, de pildă, că inflația scade pe zi ce trece, dar prețurile de la piață și din supermarketuri sunt din ce în ce mai mari. Ni s-a spus că rata medie a inflației în 2022 a fost de 13,8% cu maximul din noiembrie 2022 de 16,8%, dar noi cumpăram… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Nu ne mirăm de nedreptăți, e democrație!

Leave a Comment