CEMACON investește masiv în Sălaj

CEMACON SA există în Zalău și în Sălaj de peste 50 de ani, fiind un simbol local și una dintre puținele companii cu care Sălajul se mândrește la nivel național; este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc şi liderul pieței de zidării din Transilvania.

Compania, care operează două platforme industriale în Sălaj și patru linii de producție – două de cărămidă, una de blocuri ceramice umplute cu vată și una de buiandrugi, este recunoscută ca un angajator de top, oferind condiții de muncă și pachete de beneficii foarte apreciate.

Cemacon anunță în 2022 un buget de investiții de peste 22 milioane euro, cel mai mare din județ, unul din obiective fiind construirea unei fabrici noi de produse ceramice speciale, prin care se vor crea peste 40 de noi locuri de muncă, ajungându-se astfel la un total de peste 320 de angajați.

L-am provocat pe directorul general Daniel Șologon să ne împărtășească planurile CEMACON în zona Sălajului și viziunea companiei pe termen lung.

Cum au fost ultimii ani pentru CEMACON? Ați întâmpinat dificultăți? V-au influențat și creșterile de prețuri din energie?

 

Într-adevăr, ultimii ani au venit cu o serie de provocări, dar nu doar pentru CEMACON, ci pentru întreaga economie și în special pentru producția românească: pandemie, crize politice, creșteri de prețuri la energie și acum și un război într-un stat vecin. Pentru că am “renăscut” în anii de criză de după 2010, fiind nevoiți să performăm într-o piață de construcții prăbușită după anii 2007-2009, suntem antrenați să găsim soluții în perioade grele. Astfel, în ciuda influențelor negative mari din ultimii doi ani, rezultatele Cemacon au fost foarte bune.

După cum știți, CEMACON este o companie românească înființată în 1969. Acum 53 de ani a fost deschisă prima fabrică de cărămidă aici, în Zalău. De atunci, compania a trecut prin nenumărate provocări, prin schimbări structurale, financiare sau de management. Dacă ar fi să împărtășesc cuiva ”rețeta” pentru care CEMACON a ajuns să aibă în 2021 cel mai bun an din istorie, cu  o creștere cu 41% a cifrei de afaceri comparativ cu 2020, și cifra de afaceri netă de 176 milioane lei, aș spune că a existat mereu un nucleu dur: echipa de aici, din Sălaj, cu oameni dedicați, care au învățat să facă producție din tată în fiu, o echipă care a fost capabilă de perfecționare continuă, de adaptare la procese de tehnologizare și care acum produce blocuri ceramice la cel mai bun raport calitate-preț de pe piață.

 

Dar cum vedeți viitor pe termen scurt? Ce proiecte de viitor cu impact pentru comunitatea din Zalău aveți?

 

Compania are planuri îndrăznețe de dezvoltare și nu doar planuri, ci și proiecte demarate: mai precis, este vorba despre o nouă fabrică, în județul Sălaj, pe terenul deținut în comuna Vârșolț, satul Recea, unde lucrările sunt deja la un stadiu de realizare de aprox. 35%, în conformitate cu termenele planificate. Investiția, care va depăși 12 milioane de euro, va genera peste 40 de noi locuri de muncă și contribuții mari la la bugetul local. De altfel, sumele plătite de CEMACON în 2021 la bugetul de stat și bugetele locale au totalizat 30,7 milioane lei fiind unul din marii contribuabili din judet.

Și pentru acest proiect, similar mai multor proiecte implementate în ultimii 3 ani, am atras și o componentă de finanțare nerambursabilă, de această dată din fonduri norvegiene.

Este important să menționez că pentru construcția fabricii am contractat firme din zona Sălajului, care generează la rândul lor locuri de muncă local și că în general, viziunea noastră pe termen lung prevede să ne axăm pe principiul parteneriatului în dezvoltare locală: folosim materii prime românești, angajăm forță de muncă din zonă, plătim impozite local și reinvestim tot pentru dezvoltarea economiei locale și a comunităților din care facem parte.

 

Ce ne puteți spune despre noua fabrică? Ce veți produce acolo?

 

Fabrica este parte a unui proiect derulat în parteneriat cu International Development Norway – o organizație norvegiană cu peste 20 ani de experiență în proiecte internaționale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul eco‐business. Linia de producție este echipată să producă atât înveliș ceramic pentru buiandrugi, cât și elemente de placare pentru fațade, care se vor constitui într-o surpriză plăcută pentru toți cei care apreciază stilul în completarea confortului pentru locuințele lor.

Ca element strategic și de orientare spre un viitor trainic și responsabil, vorbim despre ecologizarea proceselor de producție și despre transformarea activităților pe principiile producției LEAN. Proiectul acesta vine în continuarea altor inițiative de eficientizare energetică și de producție de energie verde, anul trecut implementându-se o centrală de cogenerare și un sistem complex de monitorizare a consumurilor energetice, cu finanțare parțială europeană; astfel, o bună parte din energia consumată va veni din surse eficiente și vom respecta toate standardele de mediu, așa cum se întâmplă și în prezent, la celelalte unități de producție pe care le deținem. Prin proiect s-au achiziționat și stivuitoare electrice.

 

Ce ne puteți spune despre forța de muncă din companie? Care sunt planurile companiei pentru viitor?

 

Plănuim să ajungem la peste 420 de angajați până la finele anului, dar nu în orice condiții, ci cu o strategie temeinică de dezvoltare profesională, cu salarii peste medie și cu planuri individuale de carieră. Bineînțeles, bazinul principal de recrutare este în Zalău, Recea și localitățile limitrofe. Avem în derulare și proiecte europene de peste 140000 euro, în cadrul POCU3, în zona digitalizării și profesionalizării, cu beneficii pe termen mediu și lung în creșterea productivității angajaților. Suntem intens preocupați de starea de bine și dezvoltarea colegilor noștri, convinși fiind că performanța reală este dată de profesioniști care se simt respectați și relaxați la locul de muncă.

a consemnat Daniel Mureşan

5 Thoughts to “CEMACON investește masiv în Sălaj”

  1. […] CEMACON SA există în Zalău și în Sălaj de peste 50 de ani, fiind un simbol local și una dintre puținele companii cu care Sălajul se mândrește la nivel național; este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc şi liderul pieței de zidării din Transilvania. Compania, care operează două platforme industriale în Sălaj și patru linii de producție – două de cărămidă, una de blocuri ceramice umplute cu vată și una de buiandrugi, este recunoscută ca un angajator de top,  » Mai multe detalii […]

  2. […] CEMACON SA există în Zalău și în Sălaj de peste 50 de ani, fiind un simbol local și una dintre puținele companii cu care Sălajul se mândrește la nivel național; este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc şi liderul pieței de zidării din Transilvania. Compania, care operează două platforme industriale în Sălaj și patru linii de producție – două de cărămidă, una de blocuri ceramice umplute cu vată și una de buiandrugi, este recunoscută ca un angajator de top, oferind condiții de muncă și pachete de… Citeste mai mult […]

  3. Anonim

    sunt curios când rezolvă problema cu fabrica din oras=relocare, poluați fraților mutați fabrica!

  4. Io

    De 53 de ani functioneaza fabrica in oras…numai acum va polueaza ????

  5. Anonim

    Acus 53 de ani era la marginea orasului, nu puteai zice nimic că te lega acuma ii chiar in centru, daca tot merge asa bine de ce nu mai fac o linie la Recea si să opreasca asta din oraș?

Leave a Comment