Aveţi mare grijă atunci când cumpăraţi carnea de miel pentru masa de Paşte. Nu este recomandat să cumpărăm un miel mai mic de 10 kilograme pentru că acesta conţine mult colagen şi este greu de digerat. Mieii mai mici au un conţinut mai ridicat de oxipurine. Din cauza conţinutului ridicat de colagen, carnea acestui animal este foarte greu de digerat, cade greu la stomac, mai ales în contextul unei mese bogate de Paşte în care nu doar abundența de preparate este o problemă ci mai ales cantitatea și combinarea unor mese copioase cu alcool. Carnea de miel ar putea da bătăi de cap celor care au afecțiuni digestive, probleme cu ficatul, pancreasul, bila sau suferă de obezitate și probleme de metabolism. Un miel mic nu are calitate biologică ridicată şi pe deasupra este o proteină “goală” nehrănitoare, cu un aport nutrițional scăzut. În cazul în care nu avem posibilitatea să cumpărăm un miel de 14-15 kilograme, specialiștii spun că este bine să cumpărăm o bucată sau o carcasă care să provină de la un miel cu o astfel de greutate la sacrificare, decât să cumpărăm un miel întreg dar mai mic. Din punct de vedere economic, un miel de 5, 6 kilograme nu este deloc spornic. El conţine foarte multă apă şi într-un final va rămâne cu foarte puţină carne, dincolo de toate celelalte dezavantaje.
Carnea de miel, mai scumpă decât în anii trecuți
Direcția Sanitară veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj recomandă sălăjenilor să cumpere produsele alimentare pentru Paşte numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. În Sălaj, așa cum ne-a fost comunicat de DSVSA, cele două puncte autorizate de sacrificare a mieilor sunt Abatorul de la Șimleul Silvaniei și cel de la Hereclean. Cu trei săptămâni înaintea Sărbătorilor pascale, carnea de miel are un preț de până la 15 lei kilogramul în viu, de la 8 – 9 lei – prețul cu care se vindea anul trecut, din cauza ofertei mai mici față de cea existentă anul trecut. În Sălaj, având în vedere faptul că, la acest capitol, județul nostru stă ceva mai bine decât alte județe, preţurile variază între 11 şi 15 lei pe kilogram în viu, în timp ce prețul carcasei este cuprins între 20 și 25 de lei pe kilogram, față de o medie de 19 lei cât costa anul trecut.