Autoturismul dobândit prin partaj nu mai poate fi înmatriculat gratuit

Autovehiculele dobândite prin partaj nu mai sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Prevederea a fost eliminată de autorităţi printr-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Măsura a fost luată întrucât a creat o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului.

Conform notei de fundamentare a documentului, faptul că maşinile dobândite prin partaj au fost scutite de la plata timbrului de mediu a dus la crearea unui mecanism legal de evitare a plăţii, prin învoiala la notar. Mai exact, este vorba despre acele autovehicule achiziţionate în coproprietate din spaţiul comunitar european, în cazul cărora coproprietarii fac partajul pe cale notarială înainte de înmatricularea în România.

În Sălaj, începe să scadă numărul înmatriculărilor
Actul normativ menţionat a intrat în vigoare la finele săptămânii trecute, mai exact, din 2 august. Potrivit lui Remus Stanciu, şeful Direcţiei Regim de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) Sălaj, până la publicarea acestuia, 657 de sălăjeni şi-au înmatriculat maşinile fără a plăti timbrul de mediu, profitând de portiţa legislativă.
De altfel, odată cu eliminarea prevederii respective numărul înmatriculărilor în Sălaj a început să scadă. „Se observă deja la ghişeu şi cu siguranţă numărul sălăjenilor care îşi vor înmatricula maşinile va scădea. De exemplu, luni au fost achitate 14 taxe de înmatriculare, iar marţi, 20 de sălăjeni au achitat timbrul de mediu”, a explicat Remus Stanciu. Potrivit acestuia, înainte de eliminarea partajului din ordonanţa privind plata timbrului de mediu, din cei aproximativ 30 de sălăjeni care se prezentau zilnic la Serviciul de Înmatriculări, doar cinci-zece persoane achitau taxă de poluare, restul prezentau acte parafate la notar, conform cărora maşina era dobândită prin partaj voluntar, fiind astfel scutiţi de plata timbrului de mediu.

Persoanele juridice vor primi ecotichet
Potrivit ordonanţei publicată recent în categoria de beneficiari a ecotichetului intră şi persoanele juridice. Astfel, şi acestea vor primi tichet cu valoare nominală pentru fiecare autovehicul electric achiziţionat.
„În vederea stimulării vehiculelor noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care achiziţionează autovehicule electrice noi beneficiază de un tichet cu valoare nominală, pentru fiecare autovehicul nou achiziţionat, denumit în continuare ecotichet”, se arată în documentul menţionat. Modificarea vine în contextul în care, până acum, doar persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice primeau un ecotichet pentru maşinile electrice cumpărate.
Conform notei de fundamentare noutatea vine pentru a încuraja achiziţia de maşini nepoluante, iar persoanele juridice „manifestă interes şi au putere de cumpărare a autovehiculelor electrice”. Ecotichetul are o valoare nominală de 12.000 lei şi se suportă din bugetul Fondului pentru mediu, potrivit OUG nr. 9/2013.

 

5 Thoughts to “Autoturismul dobândit prin partaj nu mai poate fi înmatriculat gratuit”

  1. Anonim

    alo sefa! doamna flavia pintea , va rog intrebati prin ce act normativ a fost inlaturata din Oug 9/ 2013 aceasta exceptie?

    raspuns:
    nu exista un astfel de act, iar partajul este in continuare posibil dpdv legal doar ca angajatii de la inmatriculari au primit ordin verbal sa u mai primeasca dosare!

    Aceasta este atitudinea lui PM Ponta fata de ordonantele emise chiar de el!

  2. […] Autovehiculele dobândite prin partaj nu mai sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Prevederea a fost eliminată de autorităţi printr-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Măsura a fost luată întrucât a creat o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului, scrie magazinsalajean.ro. […]

  3. […] Autovehiculele dobândite prin partaj nu mai sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Prevederea a fost eliminată de autorităţi printr-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Măsura a fost luată întrucât a creat o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului, scrie magazinsalajean.ro. […]

  4. […] Autovehiculele dobândite prin partaj nu mai sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Prevederea a fost eliminată de autorităţi printr-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Măsura a fost luată întrucât a creat o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului, scrie magazinsalajean.ro.  […]

  5. Anonim

    eu am inmatriculat masina prin partaj chiar pe data de 5 cand s-a dat ordonant si pe 6 septembrie am fost sunat de un comisar sef sa merg sa platesc taxa k altfel imi radiaza masina,e posibil acest lucru?

Leave a Comment