Direcţia Silvică (DS) Sălaj şi-a propus, în acest an, un program de regenerare a pădurilor pe o suprafaţă totală de 76 de hectare, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Vasile Colciar, directorul instituţiei. Demersul are ca scop „menţinerea integrităţii fondului forestier şi a permanenţei pădurii” şi presupune împădurirea a 25 hectare şi regenerări naturale pe 51 de hectare. În plus, în vederea consolidării plantaţiilor înfiinţate în anii anteriori, vor fi realizate lucrări de completare a regenerărilor pe o suprafaţă de patru hectare în fondul forestier. Alte 1,5 hectare aflate în administrarea ocoalelor silvice Măgura Şimleului, Ileanda şi Cehu Silvaniei vor fi plantate cu puieţi pentru pomii de Crăciun. „Ne dorim să atragem atenţia opiniei publice asupra pădurii şi problemelor ei şi, în plus, să antrenăm segmente sociale cât mai diverse în acţiuni concrete legate de îngrijirea şi conservarea fondului forestier. Prin manifestările ce ni le-am propus pentru perioada 15 martie-15 aprilie, când este Luna Plantării Arborilor, vrem să conştientizăm populaţia faţă de importanţa şi rolul pădurii, atât sub aspect economic, cât şi ecologic şi social”, a precizat oficialul DS Sălaj, adăugând că toate aceste intervenţii vor presupune plantarea a peste 145.000 de puieţi forestieri, din speciile gorun, stejar pedunculat, cer, stejar roşu, fag, salcâm, paltin, frasin, molid şi larice. Valoarea totale a lucrărilor de regenerare a pădurilor ce vor fi executate la nivel de judeţ în cursul acestui an depăşeşte 650.000 de lei, cheltuieli suportate de către instituţia sălăjeană.
Dacă la nivel naţional există deficit de puieţi din speciile amintite, Direcţia Silvică Sălaj a reuşit să producă în pepinierele proprii puieţii forestieri necesari pentru împăduriri, având chiar un excedent de peste 155.000 de copăcei. Aceştia vor fi puşi la dispoziţia instituţiilor din alte judeţe ori vor fi valorificaţi către populaţie sau agenţii economici interesaţi.
Potrivit lui Colciar, DS Sălaj administrează 31.000 de hectare de pădure, din care 6.000 de hectare funcţionează cu păduri cu rol deosebit de protecţie, iar diferenţa este ocupată de păduri cu rol de producţie şi protecţie. În judeţ, pădurile deţin o pondere de 25 la sută, uşor sub media naţională de 27 la sută. „Totuşi, dacă adăugăm şi cele 10.000 de hectare de păşune împădurită, ponderea coincide cu cea înregistrată la nivel de ţară”, a ţinut să adauge oficialul sălăjean.
Autorităţile au plantat 500 de puieţi într-o zi
Una dintre manifestările organizate în cadrul Lunii Plantării Arborilor a avut loc joi, la Pepiniera Silvică Panic. Peste 50 de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi ai unor instituţii publice sălăjene au plantat aproximativ 500 de puieţi, în şantierul de împăduriri situat în fondul forestier proprietare publică a statului şi care se întinde pe 1,2 hectare. În acţiunea de la Panic au fost implicaţi prefectul Ionel Ciunt, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Valer Crişan, inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea, viceprimarul municipiului Zalău, Nicolae Fazakas, precum şi lucrători ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj şi ai Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Sălaj.
Pentru zilele următoare sunt programate acţiuni similare în alte zone ale judeţului, la care vor participa reprezentanţi ai ONG-urilor, dar şi elevi.