Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă, în baza unui contract de ucenicie, organizată la inițiativa angajatorilor de furnizori de formare profesională autorizați în condițiile legii. Prin Legea nr.164/2017 au fost aduse o serie de modificări Legii nr.279/2005 care reglementează ucenicia la locul de muncă. Principala modificare se referă la subvenția acordată angajatorului care organizează programe de ucenicie. Astfel, angajatorul care încheie un contract de ucenicie, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului, de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie. Înainte de această modificare, angajatorii beneficiau de o subvenție în cuantum de 300 lei (respectiv 60 la sută din valoarea indicatorul social de referință în vigoare, stabilit potrivit legii).
Ucenicia la locul de muncă se poate organiza pentru nivelurile II , III și IV de calificare, stabilite conform Cadrului Național al Calificărilor aprobat prin HG nr.918/2013.
Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel II (360 ore); 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel III (720 ore); 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel IV (1.080 ore). Pentru informații suplimentare cu privire la acordarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru șomaj, angajatorii se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, cu sediul în Zalău, Strada Tudor Vladimirescu – Bloc P40, telefon 0260 612 46.