Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) revine la gânduri mai bune, după gafa comisă anul trecut cu celebra “Listă a ruşinii”, în care, dacă datoraţi statului o sumă nu foarte mare puteaţi să deveniţi “vedetă” pe internet, întrucât toată lumea afla despre dumneavoastră prin intermediul acestor tabele întocmite de Fisc. Aşadar, vestea cea bună este aceea că, la întocmirea acestei liste, pragul va fi modificat atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul firmelor care au datorii la stat.
Persoanele fizice vor apărea pe lista datornicilor dacă au restanțe mai mari de 15.000 de lei, și nu 1.500 de lei, cum era prevăzut inițial. Reamintim şi faptul că, pe lângă această decizie cel puţin discutabilă, foarte mulți contribuabili s-au plâns că datele nu erau actualizate, iar ei apăreau pe listă cu toate că își achitaseră restanțele sau aveau datorii egale ori chiar mai mici decât suma pe care statul trebuia să le-o restituie. Prin urmare, au existat situaţii în care unii şi-au văzut numele pe această listă deşi erau în situaţia de a avea de recuperat bani de la Fisc. Cu toate acestea, tot ei erau cei puşi la “zidul ruşinii”.
ANAF propune aşadar noi plafoane de care se va ține cont la întocmirea listelor datornicilor. Astfel, marii contribuabili vor figura pe această listă de pe pagina de web a Fiscului, dacă au datorii mai mari de 500.000 de lei, iar în cazul contribuabililor mijlocii, plafonul a fost stabilit la 250.000 de lei. Pentru celelalte categorii de debitori plafonul va fi de 100.000 de lei. În această categorie se încadrează și persoanele fizice care desfășoară activități independente sau sunt liber profesionişti. Ceilalți debitori persoane fizice – probabil şi cei mai mulţi – vor apărea pe lista datornicilor dacă au restanțe de peste 15.000 de lei. Anul trecut, pe lista celor care nu își achitaseră datoriile la stat până pe 31 martie, se aflau 187.230 de persoane fizice și firme care datorau în total 3,4 miliarde de lei.
În luna iulie 2016, ANAF a schimbat regulile de publicare a listelor datornicilor la buget, eliminând persoanele fizice şi firmele ale căror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie să le primească de la stat, prin restituire sau rambursare.