Amenzile pe care le risca patronii si salariatii care obstructioneaza activitatea inspectorilor de munca s-au majorat, la finele lunii trecute, cu 500 pana la 1.000 de lei. Sanctiunile pornesc acum de la 5.000 de lei si ajung pana la 10.000 de lei.
Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, Luminita Nemes, a declarat ca sunt pasibile de aceste amenzi persoanele fizice sau juridice controlate care nu pun la dispozitia lucratorilor Inspectiei Muncii documentele si informatiile solicitate de catre acestia, necesare controlului ori cercetarii accidentelor de munca. Cu aceleasi amenzi se sanctioneaza si impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca sa exercite, total sau partial, controlul ori sa efectueze cercetarea evenimentelor. Sanctiuni cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei risca si personalul gasit la locul de munca ce refuza sa completeze fisa de identificare sau sa dea informatii despre evenimentul cercetat, dar si firmele care nu indeplinesc masurile dispuse de catre inspectorii de munca, la termenele stabilite de catre acestia, a declarat Luminita Nemes.
O noutate este si faptul ca persoanele sanctionate pot achita jumatate din minimul amenzii pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia.
Cuantumurile amenzilor pe care inspectorii de munca le pot aplica celor care nu se supun controlului sunt incluse in Legea 51 din 2012, care modifica Legea 108 din 1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii. Modificarile vizeaza imbunatatirea organizarii si desfasurarii activitatii Inspectiei Muncii, prin prevederea cu mai multa claritate a functiei, atributiilor generale si specifice ale institutiei, a atributiilor si drepturilor inspectorilor de munca, precum si a obligatiilor angajatorilor controlati. Actul normativ a intrat deja in vigoare.