Pe parcursul lunii septembrie 2018 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj a desfășurat controale în domeniile de competență – relații de muncă, securitate și sănătate în muncă privind respectarea legislației în vigoare. Activitatea inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, identificarea și sancționarea muncii nedeclarate în vederea descurajării și diminuării acestui fenomen care. în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală. În domeniul relațiilor de muncă au fost controlați 51 agenți economici, dintre care 22 au fost sancționați, aplicându-se patru amenzi și 28 avertismente. În urma controalelor au fost depistate cinci persoane care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă, angajatorii fiind sancționați contravențional.
Alte încălcări ale prevederilor legale pentru care s-au aplicat amenzi au fost cele legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal. Cuantumul total al amenzilor contravenționale aplicate a fost de 64.500 lei. Deficiențele constatate pentru care s-au aplicat avertismente se referă la nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat; nerespectarea obligației păstrării copiei contractului individual de muncă pentru salariații din locul de muncă respectiv; nerespectarea obligației, ca anterior începerii activității, angajatorul sa înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă; necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților, în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale; completarea registrului cu date eronate sau incomplete; completarea registrului de către alte persoane decât cele nominalizate prin decizia angajatorului. În domeniul securității și sănătații în muncă au fost controlați un număr de 35 de agenți economici, aplicându-se amenzi în cuantum de 7.000 lei pentru lipsa autorizării ISCIR a utilajelor, precum si 19 avertismente.
Deficiențele constatate și sancționate cu avertisment se referă la neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție; lipsa instrucțiunilor proprii în domeniul SSM pentru toate activitățile desfășurate; lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale pentru toate locurile de muncă și a planului de prevenire și protecție, dar și pentru neefectuarea controlului medical periodic și/sau la angajare. Pentru toate deficiențele constatate, inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere a acestora. Datele privind controalele efectuate în luna septembrie ne-au fost furnizate de inspectorul-șef Mariana Pop, prin purtătorul de cuvânt al ITM Sălaj, Luminița Nemeș.
Brantner – a fost amendata vreodata? caci la ea sunt accidente de munca pe banda rulanta !!!
la voi trebuie reclamata o firma care foloseste muncitori la negru? este in domeniul serviciilor (montarea ferestrelor termopane), are activitate, o cifra de afaceri considerabila si angajati doar un director / contabil si jurist.
are sediul langa PENNY Bradet. Ghici cine e?
Veniti si la noi la Bratner ca ne fac praf sefii astea. Santem obligati sa lucram mult fara sa ne plateasca