Ai grijă de unde faci cumpărături! Promoţii şi oferte mincinoase în magazinele din Sălaj  

Comisarii instituţiei care apără drepturile noastre în calitate de consumatori, din  Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj au scos la iveală în urma controalelor efectuate în municipiul Zalău, oraşele şi comunele din judeţ, realităţi comerciale neplăcute legate, pe de o parte, de practici necinstite privind promoţiile şi ofertele din magazine şi pe de altă parte, de existenţa pe rafturi a unor produse venite din… neant. Adică de nicăieri, dacă stai să cauţi pe ambalaj producătorul, distribuitorul ori alte date care să ofere un minimum de informaţie despre produs şi originea lui.

Acţiunea desfăşurată la nivel naţional privind promoţiile mincinoase la produse alimentare şi nealimentare s-a desfăşurat şi în Sălaj, comisarii aplicând amenzi uriaşe atât în magazine şi centre comerciale din municipiu, cât şi din alte localităţi din judeţ. Vânzarea produselor la preţ redus este un bun prilej pentru comercianţii certaţi cu legea şi cu respectul faţă de clienţi de a “umfla” prin diverse metode perfide, profitul afacerii. Fie că vorbim despre produse alimentare – produse din carne şi lactate în special, băuturi alcoolice – în special bere la cutie, fie că facem referire la produse nealimentare cum ar fi îmbrăcăminte, electrice, produse de uz casnic ori cosmetice, obiceiul de a păcăli consumatorul există şi la noi în judeţ printre unii patroni.

Comisarii CJPC Sălaj au efectuat în mediul urban mai multe controale la marile magzine alimentare, trei dintre comercianţi fiind găsiţi cu nereguli grave în privinţa produselor vândute la promoţie sau comercializate la preţ normal. Baxuri de cutii de bere „3+1 gratis” vândute la preţul de patru cutii, inducând în eroare clientul, produse alimentare “două plus una gratis” le cumpărai la preţ de trei, ori produse din carne proaspătă sau semipreparate, vidate sau doar ambalate în folie alimentară, etichetate de producător şi vândute de comerciant cu etichetă nouă şi, evident, preţ nou. În acest caz, vă întrebaţi cum de este posibil ca 1 kg de carne tocată pe care scrie “20 lei/kg” ajunge să coste 23 de lei, având, fireşte, 1 kg? „Este simplu! Caserola respectivă (plasticul), folia suplimentar aplicată şi stratul generos de gheaţă rezultat în urma congelării, costă şi acestea! Produsul este recântărit şi reetichetat cu un preţ diferit.Unitățile comerciale din mediul urban au fost amendate cu 13.000 de lei, promoţiile false şi ofertele mincinoase au fost oprite, iar în cazul în care, la următorul control (care, potrivit Protecţiei Consumatorilor Sălaj poate fi oricând!) activitatea va fi suspendată temporar iar sancţiunile pot merge până la închiderea definitivă a unităţii.

Consumatorii din mediul rural sunt mai vulnerabili

  Mediul rural se pare că reprezintă un “vad” mai bun pentru şmecheri, astfel încât, din cele 30 de controale efectuate, 16 unităţi (alimentare) s-au ales cu amenzi de peste 16.000 de lei, retragerea aşa-ziselor promoţii şi oprirea de la vânzare a unor produse în valoare totală de 30.000 de lei. În privinţa produselor nealimentare, situaţia în judeţul Sălaj în mediul rural, este şi mai gravă. Amenzile au totalizat 61.000 de lei fiind oprite de la comercializare produse în valoare de peste 110.000 de lei. Pe principiul că oamenii de la ţară pot fi mai uşor păcăliţi, sunt în vârstă şi, chiar dacă mai realizează păcăleala, nu au acces rapid şi facil la reclamaţii şi sesizări, unii comercianţi vând produse neetichetate, despre care nu poţi şti aproape nimic- nici cine e producătorul, nici cine este distribuitorul, nici ce conţin. Produsele electrice şi electrocasnice mici aduse de nicăieri, produse de uz casnic de o calitate îndoielnică şi, bineînţeles, tradiţionalele păcăleli la promoţii mincinoase sau oferte bombastice inexistente. 

Șeful CJPC Sălaj, Dorel Fechete, ne-a declarat că aceste controale se vor desfăşura pe tot parcursul anului. ”Noi oferim gratuit consiliere atât retailerilor cât şi consumatorilor. Toţi trebuie să cunoască obligaţiile pe care le au în calitate de vânzător, în timp ce consumatorii trebuie să ştie că au drepturi, că pot reclama orice situaţie în care constată că sunt păcăliţi, pot returna un produs necorespunzător sau care nu se ridică la standardele pe care le afişează pe etichetă. Orice deficienţă în procesul de vânzare ori descoperită la un anumit produs, indiferent că este vorba despre produse alimentare ori nealimentare.

Amenzile pe care le-am aplicat ca urmare a acestei acţiuni de amploare nu se opresc, cu siguranţă, aici. Instituţia noastră organizează periodic acţiuni de control. Unităţile controlate sunt alese fie aleator, fie ca urmare a unor sesizări venite din partea cetăţenilor. Pot fi supermarketuri, magazine mari ori chioşcuri. Scopul activităţii noastre este respectarea de către comercianţi a legislaţiei, a practicilor comerciale corecte şi apărarea consumatorilor care nu de puţine ori se trezesc păcăliţi prin diferite metode, de unii comercianţi. Acesta a fost şi motivul pentru care am organizat zilele trecute chiar şi un concurs având această tematică, concurs la care au participat mulţi tineri car eau înţeles importanţa cunoaşterii drepturilor pe care le au în calitate de consumatori”.

 Producătorii tradiţionali sălăjeni sunt serioşi

Poate şi pentru faptul că avem doar doi producători atestaţi şi care se regăsesc în registrul Naţional al Produselor Tradiţionale, activitatea ilegală pe acest segment nu este o practică întâlnită în judeţul nostru. SC Siciliana din Şimleu Silvaniei, specializată în producţia de preparate din carne tradiţionale, şi Asociaţia Patronală a Producătorilor de Pălincă Sălaj sunt singurele entităţi economice autentificate şi ale căror produse se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

În urma controalelor, comisarii CJPC Sălaj nu au găsit, aşa cum era de aşteptat, nereguli în privinţa produselor comercializate de aceşti doi producători, nici în privinţa etichetării şi nici a calităţii produselor ori a „factorului” tradiţional din compoziţia şi modul lor de preparare. La nivel naţional însă, acest segment oricum rarisim şi… scump în magazinele noastre, controalele au scos la iveală multe deficienţe.

Românul îşi fură singur căciula, aşa cum spune o vorbă din bătrâni. Ca şi când nu ar fi dezamăgitor faptul că avem foarte puţine produse declarate în mod oficial ca tradiţionale, există, din păcate, mulţi comercianţi care falsifică aceste produse comercializând produse sub titulatura de tradiţional fără ca acestea să fie certificate în acest sens. Potrivit reprezentanţilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), aproximativ o cincime din produsele comercializate în România sub titulatura de produse tradiționale sunt falsificate sau nu respectă parametrii prevăzuți în specificațiile tehnice care au stat la baza emiterii atestatului de produs tradițional.

Inspectorii ANPC au verificat o cantitate de circa 38 tone produse alimentare vândute sub titulatura de produse tradiționale, din care 7,4 tone (19,5 la sută) nu se încadrau în prevederile legale. Potrivit legislației, produsul tradițional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul național pentru care sunt utilizate materii prime locale, care nu are în compoziție aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii. La nivel naţional au fost controlați 240 operatori economici, la nu mai puțin de 122 dintre aceștia (51 la sută) fiind constatate deficienţe. La nivel judeţean, cei doi operatori economici din această categorie şi singurii din judeţ au fost găsiţi în bună regulă în urma controlului.

 Consumatorii trebuie să renunţe la atitudinea de pasivitate

 Comisarul şef adjunct Dorel Fechete, şeful structurii judeţene a celui mai mare for care apără şi veghează la respectarea drepturilor consumatorului, îndeamnă toţi cetăţenii judeţului să se implice şi să renunţe la a lăsa deoparte situaţiile în care îşi consideră drepturile încălcate.

“Mesajul meu pentru toţi sălăjenii, indiferent că locuiesc în mediul urban sau rural este unul de încurajare, de susţinere şi de vigilenţă, în acelaşi timp. Renuntaţi la atitudinea de pasivitate care permite perpetuarea unor aspecte negative, implicaţi-vă în toate situaţiile în care simţiţi că vi se încalcă drepturile! Este esenţial pentru noi, consumatorii, să avem produse şi servicii de calitate. Acest lucru reprezintă unul din drepturile noastre de consumatori. Dreptul de a fi informaţi, de a fi ascultaţi, dreptul la securitate şi de a alege produse şi servicii reprezintă drepturi fără de care o piaţă stabilă nu poate funcţiona”.

 Le reamintim cititorilor noştri că, în vederea formulării unor sesizări/reclamaţii se pot adresa Comisariatului Judeţean pentru protecţia Consumatorilor Sălaj din Zalău, Piaţa Unirii nr.20, zilnic între orele 8.00 şi 16.30 (luni, marţi, joi, şi miercuri, când programul la preluarea reclamaţiilor la ghişeul unităţii este între orele 8 şi 18.30) sau la telefon 0260 612 832.

 

 

 

 

 

4 Thoughts to “Ai grijă de unde faci cumpărături! Promoţii şi oferte mincinoase în magazinele din Sălaj  ”

  1. oare

    masuri mai drastice de la primul control, nu trebuie lasati sa vanda ca noi consumatorii sa devenim vigilenti si apoi reclamanti, faceti ce trebuie de la inceput sau se poate intelege altceva…………………, si poate ar trebui date numele comerciantilor, ca nu este vorba de reclama!

    1. Anonim

      s a mai adus in discutie faza cu publicatul numelor insa legea e proasta pt ca nu le da voie celor de la controale sa dea numele. Se ia in calcul eventuala contestatie in instanta a controlului si pana atunci sunt prezumtiv nevinovati. singura metoda este sa deschide bine ochii si sa i luam de gulere pe cei care isi bat joc de noi

  2. Anonim

    Asa zisele reduceri sau oferta nu exista mai ales la mancare ,la raft un pret si la caserie alt pret …este ”praf in ochi ”

  3. Tăunu

    Controalele ăstea ajută cât o frecţie la un picor de lemn. Leprele din parlament au avut grijă să scoată lege că nu-i voie să faci publice numele magazinelor cu excocherii, prezumţie , hau, hau. Dar atunci, după ce trece perioada de contestaţie, de ce nu anunţă nimic CJPC Sălaj? Dorele, aud !

Leave a Comment