Ai bani de dat statului? O să primești fosta taxă auto fără să se scadă din ea datoriile

Proprietarii de mașini care încă n-au primit înapoi fostele taxe auto le vor încasa integral, chiar dacă au datorii la stat, conform unui act normativ apărut azi în Monitorul Oficial. În mod normal, dacă cineva are bani de primit de la stat, din aceștia se scad mai întâi eventualele datorii restante, arată avocatnet.ro. Dar autoritățile preferă să restituie cât mai repede fostele taxe auto și abia apoi să-și recupereze datoriile.

Fostele taxe auto trebuie restituite până la 30 iunie 2019, însă Guvernul a luat recent măsuri pentru a da banii înapoi până mâine. Deoarece există persoane pentru care restituirea era îngreunată de datoriile pe care le au acestea la stat, Guvernul a stabilit să dea înapoi banii integral și abia apoi să recupereze datoriile.

Mai precis, măsura a fost luată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 35/2019, care a apărut azi în Monitorul Oficial și care deja se aplică. Actul a introdus o excepție de la mecanismul compensării, pe care îl aplică autoritățile în mod normal. „Prin derogare (…), restituirea sumelor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență (adică fostele taxe auto – n. red.) se face fără a opera compensarea”, este explicat în ordonanță.

În mod normal, atunci când o persoană are datorii la stat și statul are datorii la ea, se aplică acest mecanism al compensării. Adică statul scade datoriile din suma ce trebuie restituită persoanei respective. Evident, este posibil ca suma de restituit să acopere integral sau doar parțial datoriile, caz în care persoana respectivă nu vede efectiv niciun ban, ci doar i se șterge datoria sau o parte a datoriei.

În cazul fostelor taxe auto, Guvernul este presat de autoritățile europene să le restituie cât mai repede, cu tot cu dobânzile aferente, ca să nu riște amendarea României. Din acest motiv Guvernul preferă să treacă peste compensare și să dea banii înapoi cât mai repede.

Fostele taxe auto care trebuie restituite sunt taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu. Aceste taxe erau plătite la prima înmatriculare a mașinilor în România, indiferent dacă erau vechi sau noi, dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene le-a declarat, pe rând, ilegale. Astfel, Guvernul a fost obligat să restituie banii proprietarilor de mașini.

Proprietarii de mașini au putut cere, pe cale administrativă, restituirea fostelor taxe auto până la 31 august 2018. Cei care au ratat acest termen pot doar să solicite banii pe cale judecătorească.

Leave a Comment