Ediţia 2019 a Programului “Prima Casă” a început vineri, cu un buget de 1,987 miliarde de lei, a anunţat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi-a dat acord de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru anul în curs.
Programul “Prima Casă” din 2019 beneficiază de aceleaşi condiţii de acordare a garanţiei statului român pentru finanţările aprobate de către băncile participante şi va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.
Anterior aprobării fondurilor, ministrul Teodorovici a declarat ca programul Prima Casă va continua, dar până la sfârşitul acestei luni ministerul va prezenta o formă modificată pentru a-i favoriza pe cei cu venituri mai mici, care nu îşi permit un avans mai mare de 5%. În final însă, s-a ajuns însă la concluzia că nu va mai fi niciun fel de modificare.
Avantajul acestui program este că statul garantează în proporţie de 40% sau 50% creditul, cumpărătorul fiind obligat doar la un avans de minim 5% şi angajamentul de a nu înstrăina noua locuinţă pentru cel puţin 5 ani.
Plafoanele maxime ale garanţiilor individuale
- Pentru achizitia locuintelor noi sau consolidate (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) maximum 66.500 euro;
- Pentru constructia de locuinte individuale, maximum 66.500 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din devizul estimativ de lucrari, anexa la contractul de construire a locuintei;
- Pentru constructia de locuinte in regim asociativ, maximum 72.500 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din devizul estimativ de lucrari, anexa la contractul de construire a locuintei;
- Pentru achizitia altor categorii de locuinte (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat ) maximum 57.000 euro.
Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 mp;
b) achizitioneaza sau construieste o singura locuinta, printr-un credit acordat si garantat in conditiile Programului;
c) are calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul.