Calendarul actualizat pentru sărbătorile legale cuprinde mai multe perioade în care românii care lucrează la stat şi nu numai, vor beneficia de mai multe zile libere. În anul 2019 multe dintre zilele libere cad în timpul săptămânii.
Doar două minivacanțe de câte cinci zile fiecare ar putea să apară în timpul anului, dar asta doar dacă guvernul va aproba ca libere și zilele de legătură între sărbătorile legale și weekenduri.
Anul nou și Crăciunul sunt în această situație, dar, tot în ianuarie, mai poate să apară o minivacanță de patru zile de Ziua Unirii Principatelor Române ( Mica Unirea) din 24 ianuarie.
Potrivit legii, românii vor avea parte, oficial, de cel puţin 12 zile libere în anul 2019.
Calendarul actualizat pentru sărbătorile în care nu se lucrează. Facem precizarea că situația zilelor libere pentru 2019 poate suferi modificări ulterioare.
Cele 12 zile libere în 2019 sunt:
- 1 ianuarie ( marți), 2 ianuarie ( miercuri) — Anul Nou ( Posibilă minivacanță de 5 zile în cazul în care ziua de Luni 31 decembrie va fi aprobată de guvern ca zi liberă pentru bugetari : Sâmbătă 29 decembrie, Duminică 30 decembrie, Luni 31 decembrie, Marți 1 ianuarie, Miercuri 2 ianuarie)
- 24 ianuarie ( joi) — Ziua Unirii Principatelor Române – Posibilă minivacanță 4 zile în cazul în care ziua de vineri 25 ianuarie va fi aprobată ca liberă
- 28 aprilie 2019 (duminică), 29 aprilie (luni) — Paștele – Minivacanță 3 zile
- 1 mai ( miercuri) — Ziua Muncii
- 16 iunie (duminică), 17 iunie (luni) — Rusalii – Minivacanță 3 zile
- 1 iunie ( sâmbătă) – Ziua Copilului
- 15 august ( joi) — Adormirea Maicii Domnului – Posibilă minivacanță de 4 zile ( 16-18 august) în cazul în care guvernul aprobă liberă ziua de vineri 16 august
- 30 noiembrie ( sâmbătă) — Sfântul Andrei
- 1 decembrie ( Duminică) — Ziua Națională a României
- 25 decembrie ( miercuri), 26 decembrie ( joi) — Crăciunul. Posibilă minivacanță de 5 zile ( 25- 29 decembrie) în cazul în care guvernul aprobă liberă ziua de vineri 27 decembrie.
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.