Bucătarul zălăuan Adrian Szucs, devenit celebru după ce a concurat la emisiunea culinară „Chefi la cuţite”, a participat, la finele săptămânii trecute, la Mamaia, la Festivalul peştelui durabil din România, cel mai important eveniment ce promovează și pune în valoare peștele din apele României. Aflată la cea de-a treia ediţie, competiţia culinară profesională a avut ca tematică peştele din Marea Neagră şi Dunăre, fiind organizată de Asociația Profesională Euro-Toques România.
Bucătari din întreaga ţară s-au întrecut în a-şi etala măestria în domeniul artei culinare şi convinge juriul că stăpânesc tehnicile de preparare şi combinaţiile de ingrediente, dar şi că sunt creativi şi că pot da un gust desăvârşit oricărui preparat.
În prima zi a competiţiei, Adrian Szucs a participat cu un preparat inedit – „Sărutul nopţii” – o combinaţie îndrăzneaţă între peştele cambula, glazură de ciocolată picantă, cremă de brânză şi icre de ştiucă. Realizat după o reţetă proprie, „Sărutul nopţii” i-a adus zălăuanului atât medalia de aur, cât şi trofeul întrecerii culinare. În ziua următoare, bucătarul a ales să gătească calcan cu crevete, pentru care a fost răsplătit cu medalia de argint. „A fost o experienţă frumoasă”, ne-a declarat Adrian Szucs.
În cadrul evenimentului de la Mamaia, zălăuanul a fost invitat să facă parte din Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), o organizaţie non-guvernamentală ce are ca scop principal redactarea de proiecte şi organizarea de evenimente cultural-sportive, printre care Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber.
Îşi face şcoală culinară
Din dorinţa de a împărtăşi secretele meseriei cu pasionaţii de bucătărit, Adrian Szucs va deschide, la Zalău, prima şcoală culinară într-o bucătărie profesională. Toţi cei care doresc să aprofundeze tainele acestui frumos domeniu pot deveni cursanţi ai Şcolii „Adrian Szucs”, ce îşi va deschide porţile în 12 iunie. Înscrierile se fac la Restaurantul „Paris” din Zalău, taxa pentru întregul curs fiind de 600 de lei. Absolvenţii se vor alege cu diplome de acreditare, iar cei care obţin cele mai bune calificative vor primi oferte de angajare.