Pentru bani ori doar din dorinţa de a gusta din viaţa americană, zeci de tineri zălăuani apelează, an de an, la programele de muncă pentru studenţi. Fascinaţi de continentul american, unii aleg să se stabilească acolo. Alţii se întorc în România, mulţumindu-se cu dulceaţa experienţei celor patru luni petrecute la mii de kilometri distanţă de casă.
Este şi cazul Alexandrei Lazăr, o tânără de 20 de ani din Zalău, studentă în anul II la Facultatea de Instalaţii, din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. La insistenţele viitorului său soţ, Alexandra s-a înscris în programul „Work and Travel”, iar pe parcursul vacanţei de vară a muncit în Springfield, statul Missouri, la o firmă care oferă servicii de mutări şi relocări. Toată această experienţă a costat-o 2.200 de dolari, sumă în care a intrat şi biletul de avion dus-întors.
„Viitorul meu soţ a fost cu ideea, a insistat să merg în Statele Unite pentru a vedea altă lume. Părinţii mei s-au ocupat de aspectul financiar”, spune Alexandra.
Recunoaşte că nu banii au fost cei care au determinat-o să ia o decizie. „Toţi cunoscuţii mă întreabă dacă am venit cu bani acasă. Tuturor le spun acelaşi lucru: banii mei sunt acolo, în America. După ce mi-am recuperat suma investită de părinţi în Work and Travel, tot ce am câştigat după aceea am investit în excursii, suveniruri, cadouri”.
Zălăuanca a pornit de acasă cu 500 de dolari în buzunar, cu multe vise şi pregătită pentru cumpărături: „Am plecat din România cu bagajul aproape gol, doar cu strictul necesar. M-am întors cu el plin ochi, cu cadouri pentru toţi cei dragi mie”.
Ne povesteşte încă fascinată despre cele patru luni pe care le-a petrecut pe continentul nord-american, despre excursiile pe care le-a făcut, despre locurile pe care le-a vizitat, despre oamenii pe care i-a cunoscut acolo.
Nu şi-a căutat un al doilea loc de muncă, deşi timpul i-ar fi permis în unele zile, pentru că a ţinut să viziteze cât mai multe locuri şi să profite din plin de această ocazie unică. Cea mai mare bucurie a tinerei este că şi-a îndeplinit un vis: a văzut Cascada Niagara. Nu a ratat ocazia de a se plimba pe străzile capitalei SUA, Washington, şi de a vizita oraşul New York.
Job-ul pe care l-a avut i-a permis să aibă tangenţe cu viaţa luxoasă a unor familii milionare. „Nu oricine îşi permite în Statele Unite costurile pe care le presupune o mutare. Tocmai de aceea, clienţii firmei la care am lucrat erau oameni foarte bogaţi”.
A nimerit la acelaşi angajator cu alţi 14 studenţi români, patru din ei fiind din Zalău, prin urmare distracţia a fost la ea acasă în afara orelor de muncă. „Organizam petreceri weekend de weekend, mergem împreună în tot felul de excursii. Ne-am distrat de minune!”, mai spune tânăra. Cheful de rămas-bun a fost unul de pomină, cu preparate româneşti şi muzică populară: „I-am invitaţi pe toţi colegii americani de la firmă şi le-am gătit româneşte: sarmale şi ciorbă rădăuţeană. Nu i-am văzut sătui.”
Deşi consideră ca a fost o experienţă de viaţă uimitoare, nu are de gând să o repete.