Toamna aduce spectacole și ateliere de teatru la Zalău

Asociația ”ProTeatru” continuă seria spectacolelor în municipiu. Zălăuanii vor avea ocazia să ia parte la piese care să le alimenteze apetitul pentru teatru. Noutatea care vine odată cu toamna: patru ateliere de teatru dedicate adulților – ateliere în cadrul cărora oamenii vor afla istoria teatrului și rolul lui secolul vitezei, tainele teatrului, dar vor exista și părți practice unde adulții vor dobândi sau își  vor putea  valorifica calitățile actoricești.

Miercuri – zi de teatru

 În cursul acestei luni, iubitorii de teatru vor putea participa la spectacolele organizate în Curtea Artiștilor. Miercuri – 4 septembrie, începând cu ora 19,00, în locul  precizat, strada Salamon Joszef nr.11  – cartierul Traian,  va avea loc spectacolul ”Micul Prinţ”. Actorii Mădălina Ignat, Bogdan Costea și Eduard Cîrlan vin toctmai de la București și sunt gata să poarte spectatorii prin minunatul univers al ”Micului Prinț” timp de aproape o oră. Spectacolul este cu intrarea gratuită și face parte din proiectul <<Curtea Artiștilor – Teatru pentru toate vârstele>> finanțat nerambursabil de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

De asemenea, în 11 septembrie, în Curtea Artiştilor va avea loc spectacolul ”Te vreau, acum!”. Piesa este o poveste emoționantă în care adevărurile se dezvăluie greu, dureros şi cu intensitate. Un love story despre doi oameni ale căror destine se intersectează într-un parc pe o bancă, aparent din întamplare. Într-un mod subtil și discret mulți dintre noi s-ar putea recunoaște cel puțin odată într-una dintre situațiile asemănătoare de viață. Povestea are adevărul fiecăruia sau măcar rodul unui sensibil interior pe care l-am putea imagina. Tot într-o zi de miercuri – 18 septembrie, în locul precizat, se va pune în scenă piesa ”Cine pleacă primul pierde”.  ”Vă invităm să luați parte la întâlnirea, sau mai bine spus reîntâlnirea lor. Cum care a lor?! A lor. El și Ea. Ei. În adolescență un el și o ea pot fi prieteni și pot fi iubiți. Se pot juca de-a iubirea și se pot urî cu ardoare, își pot strica zilele și nervii și se pot furișa unul în sufletul celuilalt. Dar ce se întâmplă când, peste ani, cei doi se reîntâlnesc? Ce se întâmplă când doi adulți se provoacă la un joc din care doar unul poate ieși învingător?”, spun organizatorii.  Al patrulea spectacol va fi în 25 septembrie – ”A fost doar un vis – one woman show”. Este vorba despre cea mai veche producție ”Bis Teatru”. ”Din 2012 până astăzi spectacolul a fost jucat de nenumărate ori pe scene din toată țara. Actriţa a crescut odată cu spectacolul. Cu un zâmbet și o respirație adâncă ea ne poartă cu dezinvoltură într-un carusel al vârstelor personajului. Vom recunoaşte anii ’80, prezenţele copilăriei, dramele inerente, despărţirile de cei dragi, păşirea către bătrâneţe. Un spectacol profund uman. Un text contemporan, lipsit de violenţa textelor contemporane. O tânără actriţă lipsită de manierisme. O întâlnire. O seară normală poate deveni o seară frumoasă. Cu condiţia să acceptaţi invitaţia Andradei de a vă purta de-a lungul unei vieți”,  spun organizatorii.  Toate spectacolele vor avea loc în Curtea Artiștilor, începând cu ora 19.00,   iar prețul unui bilet la spectacolele pentru adulți este de 20 lei.

Ateliere de teatru gratuite pentru adulți

 Luna septembrie vine și cu surprize pentru public. Organizatorii le vor oferi participanţilor posibilitatea de a se implica activ și de a participa la ateliere de teatru în: 9, 15, 23 și 30 septembrie. Vor fi organizate patru workshop-uri dedicate adulților, fiecare dintre aceste ateliere având activități diferite și specifice.  Pentru a putea acoperi cât mai mult din ceea ce înseamnă teatru și tainele acestuia, atelierele sunt structurate astfel: ”Teatrul și schimbarea” – un workshop care  propune o serie de exerciții de inițiere în tainele jocului teatral care servesc unor obiective variate (dobândirea a noi forme de expresie a personalității, aptitudini de lucru în echipă, atenție, concentrare, dezvoltarea imaginației, creativitate, spontaneitate, empatie, comunicare, umor); ”Jocul teatral și impovizația” – curajul fiind cuvântul care stă la baza acestei întâlniri;  ”Rostire și rost” -workshop pentru corectarea dicției şi descoperirea prin joc și improvizație a tainelor formării sunetului uman și exersarea și corectarea formelor de expresie vocală şi ”Teatrul și funcția sa vindecătoare” – exerciţii care oferă posibilitatea de exteriorizare a emoţiilor, de a dobândi încredere și siguranța de sine, de a gestiona trăiri prin autocontrol și prin curajul de a te elibera. Pentru a lua parte la aceste ateliere gratuite, doritorii pot să se înscrie online,  completând un formular pe pagina de facebook ”Pro Teatru”. Aceste atelierele sunt finațate nerambursabil de CCAJS. Mai multe informații despre spectacole, activități sau noutăți despre ”ProTeatru” se găsesc pe pagina de Facebook.

 

Leave a Comment