Premiera piesei de teatru ”Sunt una dintre fortunate” și venisajul expoziției ”Anonimii Migrației” rezultate în urma derulării proiectului , ”Anonimii Migrației. Teatru Documentar Rural” a fost subiectul unei conferințe de presă desfășurată miercuri, 30 octombrie, la Muzeul Județean de Istorie și Artă (MIJA) Zalău. La eveniment au fost prezenți: în Corina Bejinariu – managerul instituției de cultură precizate, Ágota Ábran și Valer Simion Cosma – cercetători științifici în cadrul muzeului. ”<<Anonimii Migrației. Teatru Documentar Rural>> este un proiect de intervenție culturală cu un pronunțat caracter interdisciplinar și multicultural care a vizat activarea culturală a unor localități din județul Sălaj, mai ales din mediul rural în vederea producerii unui spectacol de teatru documentar, a unui mini-turneu de teatru cu spectacolul produs, a unei expoziții foto itinerante, a unei broșuri tipărite. Suntem la momentul în care <<livrăm>> primele produse pentru public și anume piesa de teatru <<Sunt una dintre fortunate>>, ce va avea premiera miercurea viitoare, 6 noiembrie la ora 19 la Sala Transilvania din Zalău, urmând apoi un mini turneu ale piesei în localitățile în care s-a realizat documentarea pentru aceasta, anume: pe 9 noiembrie la Hida, pe 16 noiembrie în Marca, și pe 17 noiembrie la Carastelec. De asemenea, în 14 noiembrie vom vernisa o expoziției foto-audio, cu fotografii realizate de Vlad Petri care a însoțit echipa de cercetare pe tot parcursul derulării demersurilor de documentare. In cadrul acesteia pe lângă fotografii vor putea fi audiate și lecturate fragmente din interviurile realizate cu cei afectați de fenomenul migrației: cei ramași acasă și/sau cu cei care au plecat în străinătate” , a precizat Corina Bejinariu managerul MJIA Zalău.
Piesa de teatru ”Sunt una dintre fortunate” are la bază un text scris de dramaturgul Alexandra Voivozeanu plecând de la interviurile realizate de echipa de cercetare. Ea este și cea care a ales titlul piesei. ”<<Sunt una dintre fortunate>> ne prezintă cum la începutul anilor 2000, în căutare de mai bine, o femeie își împachetează câteva haine și pleacă în Italia, unde ajunge să lucreze ca badantă. Fiul ei de șapte ani rămâne acasă, în grija bunicii. Sunt una dintre fortunate dezvăluie secvențe din evoluția relației mamă-fiu, dar și parcursurile lor individuale. Nu vă spun mai multe pentru a nu dezvălui toată intriga piesei”, a afirmat Valer Cosma, cercetător științific în cadrul MJIA Zalău și managerul de proiect. Piesa de teatru are și a coloană sonoră inedită realizată de trei artiști și care va fi performată live în cadrul spectacolului”, a mai precizat acesta.
”Fiind vorba de un proiect multicultural în documentare au fost incluse și experiențele grupurilor etnice din localitățile studiate: maghiari, slovaci, romi etc. Unele interviuri fiind realizate chiar în limba acestora pentru a facilita o comunicarea mai ușoară și a da posibilitatea celor intervievați să-și exprime experiențele proprii mult mai bine. Multiculturalismul se concretizează și în faptul că piesa de teatru va fi subtitrată în limba maghiară”, a subliniat Ágota Ábran cercetător științific în cadrul MJIAZ, coordonatorul echipei de documentare. Rezultatele proiectului vor fi cuprinse și într-o broșură ce va fi editată și distribuită celor care vor vizita expoziția și vor fi încărcate pe platforma online a proiectului http://migratie.muzeuzalau.ro/ unde se vor regăsi multe din materiale culese pe parcursul cercetării. Așadar, publicul este așteptat miercuri 6 noiembrie, de la ora 19, la premiera piesei de teatru ”Sunt una dintre fortunate” în sala din Clădirea Transilvania. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.