Când a aflat despre meseria de doula, Torok Melinda a simţit că pentru asta a fost făcută. De atunci au trecut aproape doi ani, perioadă în care şi-a dedicat timpul liber gravidelor şi proaspetelor mămici, oferindu-le sprijin emoţional şi informaţii care să le alunge orice îndoială şi nesiguranţă.
Absolventă de Asistenţă Socială, zălăuanca Melinda Torok şi-a descoperit adevărata vocaţie acum aproape doi ani, dintr-o întâmplare. Discutând cu câteva dintre fostele ei colege de facultate, a aflat despre meseria de doula. După ce a căutat informaţii despre ce presupune să fii doula, Melinda şi-a dat seama că asta este ceea ce îşi doreşte să facă. Nu a stat pe gânduri şi s-a înscris la un curs în Ungaria, la Budapesta. “Într-o zi de luni m-am decis că vreau sa devin doula, iar miercuri eram deja în Budapesta”, îşi aminteşte sălăjeanca în vârstă de 36 de ani.
Acolo a învăţat cum funcţionează psihologia naşterii şi care sunt nevoile emoţionale ale femeii în travaliu, cum să comunice eficient cu viitoarea mamă, care sunt măsurile de confort în travaliu, dar şi cum să ofere sprijin în alăptare.
În cei aproape doi ani care s-au scurs de atunci, doula Melinda a fost alături de aproape 40 de gravide şi a oferit consiliere în alăptare pentru câteva sute de mămici.
„Naşterea trebuie umanizată”
“Este foarte important ca o gravidă să aibă toate informaţiile necesare şi să fie pregătită pentru ce o aşteaptă la naştere şi, mai ales, după aceea. Să aibă încredere în corpul ei, să se simtă în siguranţă. Iar o doula poate face asta”, explică Melinda.
Potrivit spuselor sale, întreg procesul naşterii ar decurge mai uşor dacă nu s-ar interveni atât de agresiv în cursul ei firesc: “În spitalele din România, naşterea ar trebui umanizată. Viitoarea mamă ar trebui lăsată să nască aşa cum simte, pentru că fiecare femeie este capabilă să facă asta. Ar trebui să nu se intervină în cursul firesc al naşterii. Corpul femeii şi minunea din burtică ştiu ce au de făcut. Sigur, sunt şi situaţii când operaţia de cezariană este necesară, însă naşterea chirurgică tinde să devină nu doar o modă, ci şi un business”.
În susţinerea afirmaţiilor sale vin şi statisticile Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, potrivit cărora în intervalul 1 ianuarie-9 mai 2016, 223 din cei 653 de copii născuţi în cea mai mare unitate spitalicească din judeţ – adică mai mult de o treime – au venit pe lume prin cezariană.
Interzis în sala de naştere
Încercările Melindei de a asista voluntar la aducerea pe lume a copiilor au fost sortite eşecului, în condiţiile în care accesul persoanelor străine în sala de naşteri este interzisă. Cu toate acestea, femeia nu îşi pierde speranţa şi are încredere că, în cele din urmă, lucrurile se vor schimba, iar sistemul medical românesc va dovedi mai mare deschidere la modern, iar doula va ajunge să fie privită ca un aliat.
O doula nu are voie să intervină în actul medical. „Doula este femeia apropiată ţie, competentă, înţeleaptă şi calmă, care însoţeşte gravida în sala de travaliu şi în sala de naşteri, pentru ca spaţiul să devină unul cald, familiar. Simpla ei prezenţă este uneori suficientă pentru a scădea nivelul de adrenalină şi a ajuta mama să nască frumos. Ea nu îi va spune niciodată medicului sau moaşei ce trebuie să facă. Treaba ei este să ofere susţinere fizică şi morală, să fie un alint al durerilor femeii, care să poată trece peste tot acest proces de suferinţă fizică fără medicaţie, doar cu masaj, cu tehnici de respiraţie, cu încurajări, vorbe bune şi mângâieri, cu comprese calde sau reci”, explică Melinda Torok.
Ajutor şi post-partum
Conform spuselor sale, o doula trebuie să dovedească o bună cunoaştere a limbajului trupului, pentru a şti cum să vină în sprijinul viitoarei mame: „Trebuie să ştii în ce fază este naşterea. Din punct de vedere sentimental, acest proces are trei faze. În prima, femeia simte entuziasm; când durerile se amplică, intervine teama, pentru ca înainte de expulzie, când este vlăguită, să simtă deznădeje. Iar doula va interveni în funcţie de fiecare fază în parte”.
Implicarea doulei continuă şi după naştere, când nou-născutul ajunge acasă. În procesul post-partum, prietena mamei va oferi sprijin proaspeţilor părinţi şi o va învăţa pe mamă cum să îşi îngrijească bebeluşul, cum să îl alăpteze, cum se face prima băiţă, cum să îl îmbrace, dar şi cum să treacă peste depresia specifică perioadei.
Cuvântul “doula” provine din limba greacă şi înseamnă “femeia care serveşte o altă femeia” sau “femeie care oferă îngrjire”. În varianta modernă, doula este acea persoană care îşi oferă sprijinul fizic, emoţional şi informaţional în diferite momente specifice din viaţa unei femei, cum ar fi sarcina, naşterea şi perioada postnatală.