De cele mai multe ori, utilizatorii clasici nu pun foarte mult accent pe securizarea laptopurilor, lucru care ar putea da acces atât altor domenii cât și virușilor informatici la materialele și lucrurile noastre confidențiale.
Poate nu o să vă vină să credeți, dar acest lucru este posibil, mai ales în secolul 21, când siguranța și prudența au devenit cuvinte de ordine mai ales în ceea ce privește mediul online.
Indiferent că vorbim de o descărcare a unei aplicații nevinovate sau a unui torent, este necesar să ne pregătim unul dintre propriile modele de laptopuri ieftine si bune pentru orice provocare, mai ales dacă această vine din domeniul online.
De cele mai multe ori fișierele corupte ce nu pot fi deschise sunt motive de alarmare pentru calculator, care în timp pot duce chiar și la inutilizarea să.
Să luăm un exemplu clasic care se întâmplă la majoritatea utilizatorilor care folosesc windows piratat, din cauza faptului că nu își permit unul original cu licență.
Se apelează de cele mai multe ori la programe care să îndepărteze mesajele absolut enervante ale Microsoftului de a ne achiziționa licență, iar un program care îndepărtează atât aceste mesaje, cât și care oferă licență pe o perioadă determinată falsă este principală alarmare a unui antivirus intern.
Fișierul corupt de multe ori alertează utilizatorul, iar la antivirusurile free de multe ori apar avertizări chiar repetate.
Mai mult decât atât, un astfel de program poate accesa chiar și setările windowsului, fapt ce ar putea creea pierderea de fișiere, iar în timp nefuntionarea softului.
Un alt exemplu este cel al intrării pe aplicațiile și paginile din mediul social sau online, multe dintre ele având rolul de a găzdui mici fișiere ce intenționează să pătrundă în memoria computerului oricărui vizitator ce accesează un anumit link sau pagină, fie că se face voluntar sau accidental.
Aplicațiile și paginile de acest gen sunt deseori căutate pentru amuzament, cât și pentru curiozitate, dar nimeni nu știe că ele conțin viruși informatici, iar site-urile de referință ne pot accesa locația sau pot prelua date personale pe care le-am introdus în laptop pe site-urile unor magazine sau chiar cu scopul efectuării unor tranzacții prin online banking.
Anumite astfel de aplicații pot avea ca unic scop doar pătrunderea unor fișiere malițioase care să preia controlul contului nostru de pe rețelele sociale, lucru care a fost anunțat de foarte mulți utilizatori, cât și la contactarea unor virsuri foarte periculoși pentru bună funcționare a laptopului, mai ales în ceea ce privește performanțele sale.
Ce ar fi de făcut?
Că o primă concluzie, cel mai important ar fi să ne luăm un antivirus bun cu licență care să fie updatat la zi și care să scaneze chiar și cei mai noi viruși informatici.
În al doilea rând este indicat să scanăm orice intră în laptopul nostru de pe parte virtuală înainte de a se descărca sau instala.
Și în al treilea rând, consultarea unor site-uri fantomă chiar și pentru amuzament poate oferi informații prețioase despre laptopul nostru sau despre locația în care ne aflăm.
Ștergerea datelor de browser este importantă, iar din Setări acest lucru se poate face ușor pentru o securitate sporită.
Ni se întorc tinerii IT-iști în țară!
Tânărul IT-ist Sebastian Ghiță…