Secretele celui mai iubit film animat din toate timpurile: Albă Ca Zăpada și Cei Șapte Pitici

Deși Albă Ca Zăpada a ajuns la venerabila vârstă de 83 de ani, ea rămâne în continuare nu doar la fel de frumoasă, cât mai ales iubită de cei care îndrăgesc filmul animat de altădată. Albă ca Zăpada și Cei Șapte Pitici este un film de animație realizat la inițiativa marelui producător Walt Disney (n.1901 – d.1966), produs între anii 1934 și1937 de Walt Disney și regizat, alături de alți cinci regizori, de David Hand, un film de desen animat lucrat aproape în totalitate manual, ce durează 83 de minute. Este bazat pe celebra povestire omonimă a Fraților Grimm și totodată primul film realizat de studiourile Disney.

Producția lui Walt Disney ce a avut premiera în 21 decembrie 1937 la Carthay Circle Theatre în Los Angeles, Statele Unite, rămâne în ciuda trecerii timpului pe locul I la toate capitolele în  clasamentele care adună toate producțiile de desen animat din ultimii aproape 100 de ani. Niciun alt film animat nu a reușit, indiferent câți bani ori resurse s-au cheltuit, indiferent câți artiști, desenatori, regizori, producători și, mai nou, IT-iști talentați au fost adunați la un loc, să doboare succesul uriaș pe care această producție îl are încă, după atâtea decenii. La premiera filmului au fost prezenți, printre nenumărați actori și regizori ai vremii, Cary Grant, Shirley Temple, Judy Garland, George Burns, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich și Ginger Rogers. Chaplin a fost, de altfel, un înfocat fan al acestei producții.

Faptul că filmul a avut și are, în continuare un succes imens, nu mai este un secret pentru nimeni, însă ceea ce se știe mai puțin, este faptul că la început nimeni nu a crezut că această producție va da lovitura vreodată. Din contra, mulți îi anunțau deja moartea înainte să fi apărut. Disney a făcut mai multe împrumuturi bancare în nume propriu pentru a finanța filmul, în timp ce aproape toți cei din interiorul casei de producție erau sceptici cu privire la succesul filmului. Mai mult, toți alintau personajul Albă Ca Zăpada ca “Nebunia lui Disney” fiind aproape toți neîncrezători în reușita marelui artist. Însăși Lilian, soția lui, i-a atras acestuia atenția că investește prea mulți bani și că producția îl va ruina, ba mai mult, își va pierde și casa cu care a girat unul dintre împrumuturi. Geniul lui Disney însă nu a dat greș.

Munca titanică, talentul, creativitatea și capacitățile lui Disney, alături, firește, de o echipă de elită, nopțile nedormite, planurile elaborate și migala cu care a pus la punct fiecare scenă din film, i-au adus acestuia în final răsplata meritată. Munca la realizarea filmului a fost titanică. Au lucrat peste 570 de artiști, desenatori, tehnicieni, actori, iar alături de ei, Disney a făcut tot ceea ce i-a stat în putere pentru a-i școli, în plus față de studiile pe care fiecare le avea, iar aceasta chiar la locul de muncă din studiouri. A realizat, la un moment dat, chiar o piesă pe care a pus-o în scenă, cu personaje reale, pentru ca artiștii desenatori și tehnicienii să înțeleagă și să vadă exact ceea ce el dorea. Mai mult, Disney a adus în anexele studiourilor, multe dintre animalele care se regăsesc în film, tocmai pentru ca artiștii desenatori să vadă exact nu doar cum arată acestea, ci și felul în care se mișcă, se hrănesc ori reacționează când sunt triste, speriate ori vesele.

O atenție deosebită a fost acordată celor două personaje principale, Albă Ca Zăpada și Regina Cea Rea. Pentru a colora cât mai autentic obrajii gingașei fete, artiștii au folosit pentru foile de celuloid, fard autentic. Aceeași artistă care a combinat și aplicat culorile pe benzile cu personajul principal, fiind foarte talentată, a fost aleasă să lucreze și la celelalte personaje. Foarte puțini știu cine a asigurat vocea personajelor principale. Pentru Albă Ca Zăpada, a fost aleasă, după sute de probe și castinguri, Adriana Caselotti (n.1906 – d.1997). Contractul semnat de actriță a fost unul extrem de strict și draconic. Ea nu a mai avut voie timp îndelungat, să joace în alte producții tocmai pentru că vocea ei era ușor de recunoscut și ar fi putut atrage comparații care ar fi dus la scăderile veniturilor producției. De altfel, actrița s-a îndreptat în cele din urmă, neavînd încotro, către operă. Vocea pentru Regina Cea Rea a fost asigurată de Lucille La Verne (n.1872 – d.1945). Un fapt inedit este acela că actrița avea chiar și trăsături fizice comune cu personajul (în varianta “neîmbătrânită”) căruia i-a dăruit vocea. La Verne a asigurat vocile pentru personajul Reginei atât înainte, cât și după transformarea ei, după ce personajul bea poțiunea magică, actrița reușind să-și schimbe radical vocea, dar și pronunția, interpretând rolul Reginei îmbătrânite după ce și-a scos dantura protetică. Totuși, se pare că nu înfățișarea lui La Verne a fost decisivă pentru conturarea fizionomiei personajului, ci chipul unei mari actrițe în vogă în acea vreme, Joan Crawford, care în unul din rolurile ei a avut figura și machiajul care l-ar fi inspirat în final pe Disney în alegerea înfățișării personajului Reginei.

 Joan Crawford, circa 1930

Pe măsură ce filmul se apropie de final, înfățișarea frumoasei Albă Ca Zăpada a suferit schimbări subtile, pentru că Disney le-a cerut artiștilor să umble la trăsături și machiaj astfel încât Albă Ca Zăpada “să pară suficient de matură pentru a se căsători”.
Inițial, rolul prințului a fost mai lung, însă artiștii au găsit acest personaj foarte greu de animat, acesta a fost motivul pentru care rolul său a fost redus la maximum, fiind o apariție, în două momente diferite din film, de doar câteva minute. Disney a fost cel care și-a spus ultimul cuvânt și în privința designului hainelor, dar mai ales a combinațiilor de culori alese pentru îmbrăcămintea personajelor.
Cu primii bani obținuți în urma încasărilor filmului Disney a modernizat studiourile și a construit și altele noi, care sunt și în prezent folosite, cei mai mulți bani mergând pe achiziționarea terenului în suprafață de peste 50 de acri (20 de hectare). Încasările totale, realizate de studiourile Disney cu acest film, nu pot fi cuantificate. Suma a depășit de mult 2 miliarde de dolari însă nu sunt luate în calcul sumele care provin din celelalte activități, spectacole, evenimente, care ridică, firește, suma la cifre uriașe.


Albă ca Zăpada și Cei Șapte Pitici realizat de Walt Disney rămâne cel mai apreciat film de desene animate din toate timpurile, îndrăgit deopotrivă de copii și adulți, iar dincolo de toate animațiile, piesele de teatru, filmele cu personaje interpretate de actori având la bază basmul fraților Jacob și Wilhelm Grimm, filmul animat al lui Walt Disney rămâne, de departe, cel mai iubit și dorit. 

 

One Thought to “Secretele celui mai iubit film animat din toate timpurile: Albă Ca Zăpada și Cei Șapte Pitici”

  1. Anonim

    Am revazut filmul de Craciun, cu copiii. La fel de fascinant ca de fiecare data. Nu am stiut aceste amanunte intrresante. Un articol minunat.

Leave a Comment