Tudor Bolgar
Peste 4000 de persoane (inclusiv din Egipt!) au participat, în perioada 13-16 August 2014, la cea de-a doua ediţie a Rockstadt Extreme Fest, eveniment care şi-a consolidat, astfel, poziţia pe piedestalul concertelor de metal extrem din ţara noastră. Astfel, dacă prima ediţie a numărat 3 zile de festival, 23 de trupe şi o singură scenă, ediţia a doua s-a îmbogăţit pe toate palierele: 4 zile de concerte, 45 de trupe, 2 scene! Departe de a ne compara, încă, cu marile festivaluri de profil din străinătate, este absolut remarcabil ce reuşeşte să facă la Râşnov mâna aceasta de oameni cu patima metalului în sânge şi cu suficiente nebunii în cap! Este grăitor, cred, să spun, faptul că, în Râşnov, au fost rezervate absolut toate locurile de cazare, încă din luna Februarie. Printre cei prezenţi, am regăsit şi 12 zălăuani iubitori de metal extrem pe care i-am întâlnit în public, fapt care m-a bucurat în mod deosebit!
De la mic la mare, absolut toate trupele prezente la această ediţie au demonstrat faptul că şi-au meritat locul pe afişul acestui festival. Personal, am fost cât se poate de plăcut surprins de prestaţiile trupelor româneşti, prestaţii care mi-au demonstrat faptul că aceste trupe pot avea un cuvânt definitoriu de spus atunci când sunt „ajutate” să presteze aşa cum îşi doresc ele! (sunet, lumini, timing avantajos etc.) În ceea ce îi priveşte pe headlineri, aceştia au fost: FLESHGOD APOCALYPSE (symphonic technical death metal, Italia), BELPHEGOR (death / black metal, Austria), OBITUARY (death metal, Statele Unite Ale Americii), ROTTING CHRIST (black metal / gothic metal, Grecia), KATATONIA (doom metal / death metal, Suedia), BEHEMOTH (black metal, Polonia), THE AGONIST (melodic death metal / metalcore, Canada), DORDEDUH (atmospheric folk / black metal, România) şi SODOM (thrash metal, Germania). A fost un veritabil festin metalic, concertele debutând în 3 dintre cele 4 zile la ora 13:20 şi încheindu-se undeva după ora 04:20, anunţată oficial, datorită unor decalaje şi modificări de program neimputabile organizatoric.
Un mare aport la reuşita deosebită a acestui eveniment l-a constituit şi conduita potrivită a personalului de securitate, asigurat de firma Blackhawk Security, care, fiind cârmuită de un pasionat al muzicilor de acest gen, înţelege, de fiecare dată, caracterul non-trivial al manifestărilor specifice iubitorilor de rock si metal, chiar instigând, cu moderaţie desigur, la „călirea” publicului în ale moshpit-ului, crowd surfing-ului şi în ale wall of death-ului, inclusiv „cârmaciul” autopropunându-se unor astfel de manifestări!
Nu cred să fi văzut sau să fi existat vreun participant care să fi plecat nemulţumit, după aceste 4 zile. Cunoscând indolenţa metalistului român, acest simplu fapt, în sinea lui, poate atesta, sine qua non, reuşita, chiar dacă nu deplină – măcar parţială, pe toate planurile – a acestui festival. Mereu este loc de mai bine, dar este îmbucurător faptul că există organizatori care potenţează sentimentul de confort al plătitorului de bilet înaintea celuia personal. Sunt tot mai rare cazurile, şi mai lăudabile excepţiile.
În cursul săptămânii viitoare, vom afla primele detalii despre ediţia din 2015 a festivalului. Cert este faptul că nerăbdarea de a poposi pentru a 3-a la poalele Cetăţii Râşnovului mă încearcă, deja, din greu!