„Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul” revine la Zalău cu proiecţii de filme clasice româneşti. Acestea, vor avea loc în perioada 12-14 mai în Sala de spectacole din Clădirea Transilvania şi Amfiteatrul din Parcul Central. Programul este unul complex şi se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor iubitori de film. Anul acesta, la Zalău vor fi prezentate capodopere ale cinematrografiei româneşti, ale căror scenarii au ca sursă de inspiraţie romane celebre, nuvele şi povestiri. Cei mai mici dintre spectatori vor fi purtaţi în lumea magică a povestirilor din „Amintiri din copilărie”, „Dumbrava minunată” sau „De-aş fi Harap Alb”, iar adolescenţii şi cinefilii de toate vârstele sunt invitaţi la filme cu subiecte variate, de la povestea de dragoste din „Liceenii”, la investigaţia crimei din „Baltagul”, până la „Ştefan cel Mare –Vaslui 1475” sau „Cel mai iubit dintre pământeni”.
Sala de spectacole din Clădirea Transilvania
Astfel, marţi 12 mai, în Sala de spectacole din Clădirea Transivania, începând cu ora 9,30 va avea loc proiecţia filmului „Dumbrava Minunată”; de la ora 11,30 – „Amintiri din copilărie”; iar de la ora 18 – ” Ştefan cel Mare – Vaslui 1475″. Miercuri, 13 mai, vor avea loc proiecţiile următoarelor filme: „Dumbrava Minunată” – ora 9,30; „Amintiri din copilărie” – ora 11,30 şi „Haiducii” de la ora 18. De asemenea, joi, 14 mai, cei interesaţi vor putea viziona: „Dumbrava Minunată” – de la ora 9,30; „De-aş fi Harap Alb” – de la ora 11,30 şi „Baltagul” – de la ora 18.
Amfiteatrul din Parcul Central Municipal
Marţi, 12 mai, începând cu ora 20,30, în amfiteatrul din Parcul Central Municipal, va avea loc proiecţia filmului „Liceenii”; miercuri, 13 mai, de la ora 23,30 – „Cel mai iubit dintre pământeni” şi joi, 14 mai, de la ora 20,30 – „O noapte furtunoasă”.
„Caravana filmului românesc” este un proiect iniţiat şi derulat de Asociaţia „Cine Cultura” şi MDV Audio Studio şi este realizat, la Zalău, în parteneriat cu Casa Municipală de Cultură. La toate filmele prezentate în cadrul „Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul”, publicul are acces gratuit.
Prin acest demers cultural, „Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul” vizează şi aspectul educaţional – nu doar de divertisment – al vizionării filmelor, intenţionând ca, prin intermediul acestor creaţii cinematografice, să stimuleze interesul tinerilor pentru lectură. Proiectul amintit s-a derulat la nivel naţional, iar în cei doi ani de existenţă „Caravna filmului românesc” s-a oprit în oraşele: Ploieşti, Constanţa, Oneşti, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului, Cluj-Napoca, Zalău, Reşiţa, Corabia, Târgu-Jiu, Slatina şi Bucureşti, ajungând la un număr total de aproximativ 44.500 de spectatori. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.