După metoda „Accidentul“ o nouă înșelătorie face victime printre abonații companiilor de telefonie mobilă. De această dată, rețeta folosită de escroci este foarte simplă și se bazează pe curiozitatea potențialei victime. Astfel, abonatul primește un beep sau un apel scurt de pe un număr strain, dintr-o țară din afara Uniunii Europene, Maroc, Tanzania, Bosnia-Herțegovina, Albania etc., iar dacă face greșeala să sune înapoi s-a ars. Factura telefonică îi este încărcată cu sume destul de pipărate. Escrocii fac rost de baze de date cu mii de numere de telefon și le folosesc pentru a face bani de pe urma naivilor.
Dacă primiți un apel scurt de la un număr telefonic necunoscut dintr-o țară exotică, din Africa sau din afara Uniunii Europene nu vă grăbiți să sunați înapoi. Chiar dacă sunteți roși de curiozitatea să aflați ce cunoscut de-al dumneavoastră a ajuns prin Maroc, Insulele Maldive, Tanzania sau Bosnia-Herțegovina, abțineti-vă. Un asemenea apel vă va umfla costurile cu abonamentul de telefonie.
Este vorba de o nouă înșelătorie prin telefon a căror autori sunt aproape imposibil de depistat de poliție. Infractorii acționează on-line și închiriază servicii de telefonie cu suprataxă de la companii telefonice din diverse locații din întreaga lume. Apoi fac rost de numere de telefon și se pun pe dat beep-uri. Apelul poate veni din Africa de Sud însă infractorul poate să se afle undeva în SUA. Apelul este redirecționat din SUA spre Africa de Sud şi apoi către România.
Celor care care sună înapoi le răspunde un robot telefonic care le transmite, în limba engleză, că au sunat la cabinete avocatură internaționale sau birouri de credit și îi roagă să aștepte până vor fi preluați de un operator. Până apucă să închidă, naivii au și fost fost supra-taxați iar costul unui astfel de apel, efectuat după un „beep“, ajunge până la 60 de euro/minut.
Naivii sunt buni de plată căci companiile de telefonie mobile nu-i pot despăgubi iar polițiștilor le este aproape imposibil să le ia urma escrocilor.
Măsuri de apărare împotriva escrocilor
Prima și cea mai eficientă măsură de protecție împotriva acestui nou tip de escrocherie este să nu sunați înapoi la numere necunoscute din străinătate. Nu răspundeți și nu sunați dacă ați înregistrat un apel ratat de pe un număr cu unul dintre prefixele aferente Malawi (+265), Nigeria (+234), Malawi (+265), Tunisia (+216), Russia (+7), Albania (+355), Bosnia Herțegovina (+ 387) Muntenegru (+ 382) si Pakistan (+92). Dacă un cunoscut de-al dumneavoastră a ajuns printr-una din aceste țări și dorește neapărat să vă contacteze va găsi o metodă ca să ia legătura cu dumneavoastră prin e-mail, SMS, Whatsapp etc.
O altă soluție este să vă instalați pe smartphone o aplicație care identifică apelurile problemă și vă avertizează în legătură cu acestea.
De asemenea, mai aveți la dispoziție posibilitatea să blocați numerele suspecte, din setările telefonului, și să le raportați operatorilor de telefonie mobilă.
Iar dacă ați picat deja victima înșelătorii de acest gen mergeți la poliție și faceți plângere. Dacă au o sesizare din care rezultă un prejudiciu, polițiștii pot demara o anchetă.
În final, dacă sunteți dintre cei care cred că așa ceva nu vi se poate întâmpla, pentru că escrocii nu au de unde să facă rost de numerele dumneavoastră de telefon, vă avertizăm că pe piața neagră se comercializează baze de date cu sute de mii de contacte active.
firma de telefonie la care esti abonat, poate refuza plata catre cealalta companie, daca exista suspiciunea unei fraude.
si acest aspect este usor de verificat.
si mai este o chestgie, doar 1% dintre abonati au posibilitatea de a suna inafara tarii, la marea lor majoritate apelarea numerelor straine este restrictionata.
iar daca cumva te trezesti ca iti este facturata o asemenea suma, poti contesta plata ei, si atunci suma este susp[endata la plata pana la clarificarea ei
-Poliția vrea sa-i pui hoțul pe tava?Ce plângere dacă e înșelătorie in toată țara?