Ateliere de pictură, de preparare a cremelor şi alifiilor vindecătoare, ateliere de linogravură şi de scriere în limba latină, modelaje în lut, dar şi experiemente care mai de care mai spectaculoase i-au aşteptat pe copii vineri, 28 septembrie, pe platoul din centrul Zalăului, în cadrul unei noi ediţii a Nopţii Cercetătorilor Europeni.
„În ultima zi de vineri din luna septembrie, la nivelul ţărilor din Europa se celebrează Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment care-şi propune să promoveze dezvoltarea carierelor în domeniul cercetării ştiinţifice, de la cele mai fragede vârste. Noi suntem în categoria celor care cultivă gustul şi plăcerea descoperirii, interesul pentru explorare şi dorinţa ca mai târziu, cei interesaţi să dezvolte cariere în sfera cercetării ştiinţifice”, a declarat, la deschiderea evenimentului, Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Ca o noutate, la ediţia din acest an organizatorii au amenajat şi un atelier de realitate virtuală, în cadrul căruia au pus la dispoziţia publicului ochelarii de realitate virtuală ai expoziţiei Clio High Tech. Cei interesaţi au avut, astfel, ocazia, de a călători virtual în lumea civilizaţiei romane.
Ziua s-a încheiat în biblioteca Muzeului cu acţiunea intitulată “La ceai cu cercetătorii”, o întâlnire relaxantă între public şi specialiştii instituţiei, prilej pentru a afla detalii spumoase, neprevăzute şi hazlii din spatele activităţii de cercetare ştiinţifică.
Noaptea Cercetătorilor Europeni 2018 a fost organizată de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în parteneriat cu Centrul de Cercetări Biologice Jibou, Colegiul Naţional “Silvania”, Şcoala Gimnazială “Corneliu Coposu” şi Palatul Copiilor Zalău.