Platoul de marmură din centrul municipiului şi Castrul Roman de la Porolissum s-au transformat, pentru două zile, în câmp de bătălie pentru daci, romani şi barbari, cu prilejul celei de-a şaptea ediţii a Porolissum Fest.
Zece trupe de reconstituire istorică au făcut demonstraţii de luptă spectaculoase, etalându-şi, cu acelaşi prilej, echipamentele de luptă, publicul spectator având ocazia de a participa activ la atelierele de olărit, de preparat pâinişoare romane, ceaiuri vindecătoare şi vin aromatizat, la realizarea de coafuri romane şi coroniţe din flori, dar şi să înveţe să tragă cu arcul, să tragă de frânghie şi să lupte cu ciomagul ori să îşi facă selfie-uri în ţinute romane.
Din cauza ploii, unul dintre cele mai aşteptate momente ale festivalului – parada trupelor de reconstituire prin centrul municipiului – nu a putut fi apreciat din plin de către zălăuani. Din fericire, însă, vremea s-a îndreptat, astfel că în cea de-a doua zi a evenimentului, organizatorii au continuat „depănarea” poveştilor despre lumea apusă a strămoşilor noştri.
La festivalul din acest an au participat Asociația Amicii Muzeului Zalău, Asociația Omnis Barbaria Satu Mare, Asociația Castrum Novis Sibiu, Asociația Culturală Tomis Constanța, Nimfele Daciei Zalău, Vulturii din Călata Stana, Asociația Virtus Antiqua Cluj Napoca, Asociația Geto-dacii Sudcarpatici Pitești, Deus Vult Oradea şi Vox Dacorum Zalău.
Manifestarea are ca scop promovarea turistică a judeţului, municipiului şi a Castrului Roman, dar şi să ofere o lecţie de istorie.
Organizat de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în parteneriat cu Primăria Zalău, Porolissum Fest a reprezentat o incursiune în universul lumii antice, o experienţă în care participanţii sunt invitaţi să retrăiască momente istorice importante, ce au marcat devenirea noastră ca popor.
cum te cheama pui de dac?
Maghiu (100% bozgor)
Atilla.