Zălăuani, nu vă faceți planuri pentru ziua de 6 iulie! Primăria municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, continuă proiectul ”Circuitul anotimpurilor” cu excursia de vară. ”Singurul risc este să vă simțiți bine, să vă placă locurile minunate, pe care le vom vizita și oamenii ospitalieri, care ne primesc, și să vă doriți să retrăiți această aventură. De această dată, traversăm județul pe două dintre cele mai frumoase văi, Crasna și Barcău, urmând traseul: Zalău – Bic – Crasna – Cizer – Tusa – Rezervația Tusa-Barcău – Zalău. Sfaturi de călătorie: din bagajul dumneavoastră să nu lipsească zâmbetele și voia bună!”, se arată într-o informare a organizatorilor. Primul popas, primul loc care va fi vizitat, este Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Bic. ”Printre bijuteriile arhitecturale sălăjene se numără și Biserica Reformată din Crasna. Clădirea construită, potrivit istoricilor, între anii 1380 și 1400, este înscrisă pe lista monumentelor istorice. Încă o floare vedetă devine apreciată în județul Sălaj. Familia Moșu din Plesca are o cultură de trandafiri de dulceață și intenționează să facă cunoscute beneficiile acestei plante. Noi vom fi primii care vom afla ce bunătăți se pot face din petalele de trandafiri. Totuși înțelegem că una dintre cele mai mari bogății ale unui popor este tradiția. Casa <<Lupuț>>, din localitatea Cizer, cea mai veche casă țărănească de pe teritoriul județului Sălaj (secolul XVIII), este exemplul cel mai bun că tradiția are înțelesuri atât de profunde în cultura unei civilizații. Istoria acestei case este strâns legată de Horea, pe numele său Vasile Ursu, conducător al răscoalei țărănești din Transilvania, de la 1784. Casa cu acoperișul de paie și târnaț a fost declarată monument istoric în anul 2004. Nu putem pleca mai departe fără să vizităm și ”Casa lui Fănuță”, o casă țărănească locuibilă, ridicată în anul 1886, al cărei proprietar este meșterul popular Criste Florica. Casa lui Fănuţă este inclusă în circuitul caselor tradiționale din Sălaj. Este construită din piatră de râu, lemn, pământ și țigle (inițial, casa avea acoperiș din paie), are herede (prispă) cu vraniță (poartă) și șoși (stâlpi) din lemn. Traseul nostru continuă cu vizitarea Păstrăvăriei de la Tusa care este așezată într-un cadru montan pitoresc, la 6 kilometri distanță față de Izvoarele Barcăului. Ultimul loc pe care-l vom vizita este, cel puțin pe perioada verii, desprins din povești. Considerată una dintre cele mai frumoase zone din <<Țara Silvaniei>>, rezervația Tusa-Barcău este o rezervație naturală mixtă de tip peisagistic și forestier”, se arată în informarea organizatorilor cu privire la traseul excursiei.
Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 22 lei. Excursia va fi organizată pentru un grup de 32 de persoane. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 3 iulie.
PROGRAM: ora 09:45 – Punct de întâlnire: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău; ora 10:00 – Plecare din Zalău; ora 10:40 – Mănăstirea ”Sfânta Treime Bic”; ora 12:00 – Biserica Reformată -Crasna; ora 12:45 – Cultura de trandafiri de dulceață a familiei Moșu, Plesca; Casa Lupuț – monument istoric și Casa tradițională din Cizer; ora 15:45 – Păstrăvăria Tusa; ora 16:25 – Izvoarele Barcăului și Rezervația Tusa-Barcău și ora 17:00 – întoarcere în Zalău.