Vorbim despre substante care uneori pot fi cu adevarat periculoase pentru integritatea organismului, mai ales daca ne gandim la contactul direct dintre acesti agenti si pielea noastra. Asadar, pentru a exclude orice astfel de pericol sau potential accident, laboratoarele de specialitate din industria chimica si cea medicala se ingrijesc de achizionarea unor echipamente profesionale pentru depozitarea, conservarea si manevrarea acestor reactivi chimici.
In consecinta, pe piata de specialitate exista numeroase companii care se ocupa de distribuirea principalelor elemente de sticlarie de laborator, acestea insistand ca fiecare persoana ce intra in contact cu o astfel de substanta sa ii cunoasca indeaprope proprietatile pentru a nu se expune diverselor pericole. Acesta este motivul pentru ca ne-am decis sa va oferim o viziune de ansamblu asupra termenului de „reactiv chimic”, incercand pe cat posibil sa expunem functiile diversificate pe care le poate imbraca o asemenea substanta.
Persoanele care sunt familiarizate cu sintagma de reactivi chimici ar trebui sa stie faptul ca ea se refera la compusii ce ajung intr-un anumit sistem cu un scop bine definit si anume acela de a determina declansarea unei reactii chimice, exoterme sau endoterme, dar si de a identifica prezenta altor substante in ansamblul respectiv. Asadar, vorbim despre o functie duala care poate fi indeplinita de acesti reactivi de laborator, printre cei mai populari exponenti ai celei de-a doua categorii mentionate numarandu-se reactivul Fehling sau cel Tollens.
Desi in limbajul nespecializat se vehiculeaza si sintagma de reactanti chimici, intre aceste doua clase de substante nu trebuie sa se plaseze o relatie de egalitate pentru ca, spre deosebire de reactivul chimic, reactantul intruchipeaza o substante care se consuma integral in urma unei reactii. Asadar, reactivii chimici doar isi fac simtita prezenta in cadrul unul lant de reactii prin rolul lor de catalizatori sau solventi, in timp ce reactantul reprezinta o substanta care se va consuma in totalitate pana la finele procedeului chimic propriu- zis. Cei mai populari reactivi care actioneaza eficient asupra substraturilor organice sunt cunoscuti sub denumirile urmatoare: Collins, Fenton sau Grignard.
O alta clasa de reactivi chimici care nu poate lipsi dintr-un laborator performant este cunoscuta sub denumirea de „reactivi chimici grad termen”. Scopul lor este unul precis in analiza calitativa si anume determinarea gradului de impuritati ce caracterizeaza o anumita substanta sau un amestec particular pentru a stabili daca acesta poate fi folosit cu succes in cadrul reactiilor chimice specifice. Interesant este faptul ca exista numeroase organizatii la nivel global care se ocupa de stabilirea unor parametrii de utilzare, aceste nume mari in industria chimica fiind cele responsabile pentru trasarea limitelor de impuritati, dar si a granitelor raportate la rezistivitatea electrica a diverselor substante.
Asadar, desi achizitionarea celor necesare pentru dotarea unui laborator chimic poate parea o sarcina facila devine foarte important ca persoana ce se ocupa de aceasta sarcina sa detina cunostintele necesare in ramurile importante ale chimiei pentru a alege cu succes gama de reactivi chimici, dar si sticlaria aferenta pentru ca procesele chimice sa se desfasoare intr-un mediu integru, lipsit de orice pericole.