Ca orice alt tratament alternativ, cura cu laptisor de matca este apreciata in randul publicului autohton datorita compozitiei. In cazul de fata, compozitia acestui produs infatiseaza o sumedenie de substante nutritive, de grasimi si carbohidrati, de vitamine, proteine si minerale importante. In fond, compozitia este primul aspect pe care trebuie sa il luam in considerare in momentul in care alegem sa urmam un anumit tratament, fie el preluat din medicina homeopata ori de pe rafturile aglomerate ale farmaciilor uzuale.
Compozitia chimica a laptisorului este un polivalenta, un procent de 66, 05 % fiind reprezentat, ca la orice alt tratament regasit sub forma lichida, de apa. Intr-o distributie aproximativ egala isi fac aparitia proteinele si zaharurile, din ultima categorie evidentiindu-se glucoza si fructoza. Procentele amintite sunt unele semnificative, ele depasind cu putin pragul de 12%. Compozitia laptisorului de matca este astfel intregita de un procent de 5, 5 % acizi grasi saturati, dar si de aproximativ 1% substante de natura anorganica. In final,un procent care se situeaza in intervalul 2, 5 – 3% este cel al substantelor neindentificate pana in momentul actual.
In incercarea de a intelege pe indelete compozitia acestui ser miraculos, observam faptul ca albuminele si globulinele sunt cele doua categorii de proteine care guverneaza procentul de 12%, la acestea adaugandu-se si opt dintre cei douazeci de aminoacizi esentiali pentru organismul uman. Din dreptul aminoacizilor, cei mai importanti sunt lizina, leucina, valina, fenilalanina sau izoleucina. Din categoria zaharurilor, care insumeaza tot un procent de 12%, amintim si riboza, maltoza sau gentiobioza pe langa glucoza si fructoza. Toate aceste zaharuri ajuta organismul in lupta contra sentimentului acut de oboseala, de angoasa, oferindu-i predispozitie la efort prelungit. Prin intermediul zaharurilor, corpul nostru devine abil in a-si procura energie pentru activitatile de zi cu zi fara a apela la un hormon important, respectiv insulina.
Complexul de minerale este si el unul vast, exponentii sai cei mai relevanti fiind potasiul, calciul, magneziul, fierul sau fosforul. La deja celebrele „minerale esentiale” se adauga si un aport semnificativ de vitamine din complexul B, dar si acidul pantotenic. Nu in ultimul rand, laptisorul de matca reprezinta un subiect interesant de analiza pentru specialistii din ramura medicinei alternative prin prisma continutul sau ridicat in biostimulatori. Da, vorbim in egala masura despre enzime si conenzime, dar si despre fragmente libere de acizi nucleici.
Iar pentru ca am deslusit compozitia complexa a laptisorului de matca, sa vedem cum reuseste aceasta sa fie un sprijin activ pentru femeile aflate in floarea varstei.
Mentinerea gingiilor sanatoase
Stim ca sunt probleme pe care nu trebuie sa le evitam pentru ca se pot agrava, insa alegem intotdeauna sa reprogramam vizita la dentist pentru ca avem alte lucruri importante de facut. Aceasta ar fi viziunea omogena pe care publicul feminin o adopta in momentul in care vine vorba despre ingrijirea gingiilor. Pentru femeile care au prea putin timp liber la dispozitie, laptisorul de matca poate fi un tratament curativ in afectiunile gingiilor. Tratand in egala masura inflamatiile locale si paradontoza, laptisorul se foloseste de insusirea sa „antibacteriana”.
Cu toate acestea, daca simptomele pe care le incercati nu sunt deloc unele blande, specifice unui grad sporit de sensibilitate ori unei inflamatii obisnuite, atunci vizita la stomatolog nu mai sufera amanare.
Intarirea oaselor
Studiile de specialitate au afirmat dintotdeauna faptul ca femeile sunt mult mai predispuse afectiunilor osoase, insa acest lucru nu ridica un semnal de alarma in cadrul publicului feminin. Chiar daca organismul vostru pare a functiona in parametrii optimi, util ar fi sa incepeti o cura cu laptisor de matca pentru a imbunatatii procesul de absorbtie al calciului. De ce spunem asta? Tocmai pentru ca deficitul care se inregistreaza in dreptul procesului de absorbtie reprezinta una dintre cauzele care conduc spre instalarea osteoporozei.
Un public mult mai sensibil este acela al femeilor care se apropie ori care deja au ajuns la menopauza, riscul de imbolnavire fiind mai ridicat in dreptul acestora. Cu un scop pur preventiv se recomanda includerea laptisorului de matca in regimul citadin, cel putin o data la sase luni.
Ingrijirea si infrumusetarea tenului
Nu mai este un secret faptul ca acest produs nutritiv al stupului a fost introdus cu succes in industria cosmeticelor si a celorlalte artificii de ingrijire faciala si corporala. Motivul este unul usor de intuit si consta in compozitia hranitoare si hidratanta pe care o detine laptisorul. Chiar daca obisnuiti sau nu sa purtati fond de ten, specialistii in beauty & sanatate va recomanda sa folositi o crema faciala pe baza de laptisor de matca, pe care sa o aplicati inainte de a va machia. De asemenea, ea poate fi aplicata si seara, inainte de culcare, pentru a hidrata pielea mai in profunzime.
Persoanele care au probleme majore cu tenul pot apela la tratamentul intern cu laptisor de matca. Bineinteles, caracterul „antibacterian” al serului are un cuvant important de spus, acesta reusind sa lupte eficient impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, asa cum ar fi speciile de Stafilococus Aureus care nu pot fi distruse cu ajutorul antibioticelor, dar si celebra bacterie E. Coli. Nu in ultimul rand, laptisorul de matca este bun pentru ten pentru ca reuseste sa fie combativ in lupta cu radicalii liberi, compusii din cauza carora tenul nostru imbatraneste mult mai rapid.
Tratarea diabetului si reducerea colesterolului
Desi nu sunt probleme de sanatate relationate in exclusivitate cu publicul feminin, ele sunt afectiuni ale prezentului a caror evolutie poate fi influentata de administrarea laptisorului de matca. Din perspectiva diabetului, regimul cu laptisor este util pentru ca scade nivelul de zaharuri din organism. Insa, daca il administrati in scop pur preventiv, atunci ar trebui sa stiti ca el face o pereche excelenta cu dieta saraca in zaharuri.
Colesterolul se poate diminua cu un procent incantator de circa 15% in momentul in care includeti acest produs nutritiv in regimul vostru de viata. Desi dieta echilibrata este in continuare recomandata pentru ca efectele pozitive sa se evidentieze cat mai rapid, nu putem sa nu luam in considerare cifrele incurajatoare pe care ni le ofera cura de o singura luna, in acest caz grasimile din sange fiind mai putine cu aproximativ 10%.