In randul publicului autohton exista persoane care nu se declara impresionate de tehnologia „eco – friendly” propusa de panourile solare si din aceasta cauza raman avide de informatii proaspete care le-ar putea aduce mai aproape de o asemenea achizitie. Acelasi lucru il vom face si noi astazi, scopul principal fiind acela de a indruma cat mai multe figuri ale peisajului citadin catre sursele regenerabile de energie. Indiferent de nivelul de dezvoltare teritoriala pe care il infatiseaza tarile de pe glob, majoritatea continentelor expun tari diversificate care mizeaza pe avantajele propuse de energia solara, in ultimul timp descoperindu-se din ce in ce mai multe beneficii, atat de ordin functional – in ansamblul propriei locuinte, cat si din punct de vedere estetic, tehnologiile de ultima generatie infatisand un design futuristic, usor geometric.
O sursa importanta pentru producerea energiei electrice si totodata o alternativa in concordanta cu evolutia tehnologica a societatii contemporane – asa ar descrie majoritatea specialistilor cele mai noi panouri solare voltech care au ajuns pe piata. Si totusi, artificiul captivant care constituie subiectul articolului de astazi este reprezentat de descoperirea recenta a unui nou avantaj. In urma cercetarilor efectuate la „Universitatea Tehnica San Diego”, panourile solare nu sunt doar o pemisa favorabila pentru sustinerea constanta a aportului de apa calda menajera intr-o locuinta, ci reusesc sa expuna si un efect contrastant la nivelul cladirilor pe care sunt montate. Cel mai probabil nu v-ati fi asteptat insa panourile solare au un efect de racire a spatiilor exterioare, ele fiind deosebit de utile in zilele toride ale sezonului estival, momente in care cladirile de birouri ce ating dimensiuni impresionante sunt caracterizate de temperaturi interioare greu de manageriat de catre angajati.
Asadar, primul studiu orientat pe acest obiectiv a reusit sa ilustreze si un raspuns promitator pentru industria economica si cea administrativa, acestea fiind cele doua domenii de baza in care se lucreaza la un nivel extins. Specialistul principal care s-a ocupat de amploarea acestui „research” este cunoscut in lumea stiintei drept Jan Kleissal. Rezultatele proiectului sau sunt de-a dreptul uimitoare. Comparativ cu acoperisurile care nu beneficiaza de montajul unor astfel de sisteme peste structura lor metalica, acele cladiri care sunt prevazute cu panouri solare la exterior sunt mai reci cu aproximativ trei grade Celsius. Acesta nu este un aspect de ignorat pentru sezonul estival cand orice grad in plus devine un infern pentru mediile profesionale aglomerate.