Așa cum multe dintre premonițiile noastre s-au adeverit, nici cea referitoare la simbolul zălăuanilor, bătrânul nostru ceas din centrul municipiului, nu a dat „greș”. Anunțam cititorii, în urmă cu două săptămâni, despre faptul că ceasul din vecinătatea platoului de marmură, un adevărat simbol pentru Zalău, a început să dea rateuri, prin faptul că afișează greșit ora, dar și temperatura din atmosferă. Am mai spus, tot atunci, că nu va mai trece prea mult timp până când ceasul va ceda și se va opri, lucru care, iată, miercuri dimineața, s-a întâmplat. Poate că este un moment prielnic pentru cei care au în grijă „ora” noastră cea de toate zilele, să se gândească la reabilitarea acestui obiectiv pe cât de util, pe atât de drag zălăuanilor, iar acest lucru să se întâmple într-o variantă ceva mai durabilă, nu pe modelul cârpelii, atât de familiar zălăuanilor cărora nu d epuține ori le sunt servite sub forma investițiilor, tot felul de peticeli și reparații care nu durează prea multe luni.
Reamintim citiorilor noștri că acest ceas a fost realizat în prima parte a anilor ’80, la fabrica „Emailaţi” în colaborare cu meșterii de la Armătura. În acel deceniu, astfel de ceasuri erau foarte populare la noi, ele putând fi văzute în absolut toate centrele din reședințele județene ale țării, evident, cu formă, arhitectură a piedestalului și mecanisme diferite, alături de celebrele magazine universale din fiecare capitală de județ, așa cum a fost și este, la noi, Silvania. Picioarele uriașe ale ceasului și suportul metalic au fost realizate de către muncitorii din cele două fabrici, cele care țineau industria sălăjeană în picioare, iar partea electronică, după cum mărturisea în trecut unul dintre maiștri, ar fi fost rodul muncii unor ingineri care lucrau la o intreprindere de produse electronice din Baia Mare.
La mijlocul anilor 80, feţele ceasului erau configurate cu becuri clasice cu incandescenţă, de format mic și alimentate cu baterii, însă un an mai târziu, după 1987, ceasul a fost racordat la reţeaua de energie electrică a Zalăului. Actuala configuraţie a ceasului există din anul 2007, fiind compusă dintr-o unitate centrală de comandă, patru feţe, un sistem GPS şi sondă de temperatură.
Salvati ceasul! Lasati statuile cu Mihai Viteazul si alte grandomanii inutile! Faceti ceva cu orasul asta ca fug toti la Cluj, mai nou si in alte orase. Consiliul Local, se aude?!