Mai presus de toate, fiecare persoana care lucreaza in domeniul electronicii trebuie sa inteleaga faptul ca protectia propriului organism este cea mai importanta masura de siguranta pe care o pot indeplini inainte de a se apuca, propriu – zis, de treaba. Asamblarea componentelor unui calculator ori ale unui modul electronic reprezinta doua sarcini dificile din prisma pericolului „EDS”, in traducere „Electro Static Discharge”.
Descarcarea electrostatica nu este un aspect pe care sa nu il luati in considerare inca de la bun inceput, pentru astfel riscati in egala masura sa scurtcircuitati componenta respectiva, dar si sa va supuneti unui risc major de electrocutare. Ce puteti face pentru a diminua sansele unui astfel de accident? Sa analizati pe indelete sectiunea haine protectia muncii din dosarul SSM reprezentativ pentru domeniul in care lucrati, pentru ca mai apoi sa investiti in echipamente certificate ESD. Alte sfaturi care v-ar putea deveni utile pentru a va desfasura activitatea in conditii optime sunt urmatoarele:
Evitati spatiile cu un grad sporit de umezeala
Baia ori bucataria reprezinta incaperile cele mai nepotrivite pentru asamblarea componentelor electronice. Cel mai elocvent exemplu este cel al propriului calculator. Daca alegeti sa il desfaceti in baie, pentru a nu face mizerie prin casa ori pentru a sterge mult mai eficient reziduurile de praf din acesta, atunci puteti realiza la finele operatiei faptul ca PC-ul nu mai functioneaza in parametriii normali. Motivul? Pe de-o parte, avem gradul de umezeala din incaperea respectiva, iar pe de alta parte exista intotdeauna riscul de a va stropi calculatorul cu apa, fie dumneavoastra, fie ceilalti membrii ai familiei. Caci procesul de curatare a prafului si de montaj poate dura cateva ore, interval de timp in care este imposibil ca nimeni sa nu se perinde prin baie sau bucatarie.
Executarea atenta a manevrelor de asamblare
Mai presus de toate, daca jobul dumneavoastra de zi cu zi nu este cel in domeniul eletronic, atunci trebuie sa stiti ca va asumati un risc inutil in momentul in care efectuati asamblari pe cont propriu. Pe de-o parte, riscati sa atingeti circuitele in zonele lor sensibile, ori sa le introduceti in ansamblu intr-o pozitie incorecta, fapt care ar conduce la distrugerea iminenta a componentei. In concluzie, la o suma apropiata cu cea pe care ati fi platit-o pentru a va rezolva problema la un atelier certificat.
Sa spunem ca detineti toate cunostintele, teoretice si practice, pentru a va repara modului electronic sau calculatorul pe cont propriu. Insa, tot mai puteti efectua greseli legate de asamblare, asa cum ar fi strangerea in extremis a suruburilor de fixare, manevra pe care trebuie sa o efectuati pentru a va fixa placa de baza de carcasa.
Utilizarea echipamentelor si a sculelor performante
Asa cum am spus si in randurile anterioare, pentru protectia propriului organism aveti nevoie de un echipament certificat ESD. Componentele cele mai importante ale acestuia sunt manusile, ori clasicele bratari de impamantare. Dupa ce v-ati echipat corespunzator, trebuie sa intrati in posesia unui set de surubelnite izolate (VDE), clasica surubelnita metalica fiind factorul principal care poate determina scurtcircuitul instant la nivelul componentelor electronice.