Orice șofer știe cât de neplăcută este situația în care bateria mașinii moare. Descărcarea acumulatorului auto poate avea mai multe cauze, însă oricare dintre acestea pot fi evitate o perioadă destul de lungă de timp cu un minim de efort.
Astfel, este important să se aloce o atenție specială îngrijirii corespunzătoare a bateriei auto, pentru a preveni neplăcerile cauzate de descărcarea ei.
În mod paradoxal, însă, foarte mulți șoferi ignoră acest lucru iar bateriile mașinilor ajung să fie în fruntea componentelor auto cărora nu li se acordă prea mare importanță.
Cu toate acestea, măsurile care pot fi luate în încercarea de a menține calitatea acumulatorului auto și de a-i prelungi durata de viață sunt destul de ușoare, astfel că orice șofer le poate implementa cu puțină voință.
Și, chiar dacă, în mare, aceste măsuri diferă de la caz la caz – în funcție de vehicul și tonajul acestuia, de tipul acumulatorului ș.a.m.d. – în general, ele sunt destul de comune și de asemănătoare între ele.
Ce tipuri de baterii există?
Înainte să vedem care sunt cele mai bune sfaturi privind întreținerea bateriei auto, este important să stabilim ce tipuri de acumulatori pentru mașină există. Acestea pot fi împărțite în două mari categorii:
- Bateriile auto clasice – sau, altfel spus, vechi – fabricate din ebonită, care necesită verificare periodică și întreținere și care se reîncarcă de fiecare dată când rămâne fără curent.
- Baterii auto fără întreținere – în cazul acesta fiind vorba despre noile tipuri de acumulatori, care pot fi reîncărcați și care asigură o bună funcționare pe toată durata perioadei de exploatare, după care trebuie schimbați cu o baterie nouă.
- Baterii auto cu ochi magic – fac parte tot din categoria noilor baterii fără întreținere, însă sunt dotate cu un sistem (mai precis, cu un densimetru) care indică starea de încărcare a acumulatorului, astfel încât șoferului îi este mai ușor să fie la curent cu gradul de încărcare/ descărcare a bateriei.
Chiar dacă au apărut pe piață aceste tipuri de baterii moderne, pentru mulți șoferi încă este mai convenabil să folosească acumulatorul care necesită întreținere.
Pe de altă parte, există și foarte multe mașini care sunt dotate cu noile tipuri de baterii auto, însă asta nu înseamnă că nu pot fi întâmpinate probleme cu funcționarea acestora. Totuși, ele ar putea fi mult mai eficiente cu puțină grijă din partea șoferului, și, în plus, oferă și altfel de avantaje.
De pildă, pot fi comandate online, astfel că orice șofer poate primi bateria auto la domiciliu.
De asemenea, ofertele magazinelor de profil sunt destul de variate, ceea ce înseamnă că prețurile nu ar trebui să fie o problemă foarte mare, găsindu-se chiar și baterii auto ieftine care să includă beneficii precum montaj gratuit, întreținere gratuită și, bineînțeles, garanție.
Cele mai simple măsuri care pot fi luate pentru prelungirea duratei de viață a bateriei auto:
- Verificări dese, efectuate de un mecanic auto
Este foarte important, pentru buna funcționare a acumulatorului auto, ca el să fie verificat periodic de un mecanic.
Acest lucru înseamnă ca, în perioada de primăvară, vară și toamnă, o astfel de verificare a bateriei să fie făcută la cca. 5-6 luni, iar în sezonul rece verificarea să aibă loc lunar.
- Oprirea motorului la semafor, printre principalele cauze ale descărcării bateriei
Toată lumea știe că taximetriștii sunt șoferii care se confruntă cu cele mai multe probleme legate de bateria auto, iar asta deoarece aceștia obișnuiesc ca, în timpul staționărilor scurte, cum ar fi la semafor, de exemplu, să oprească motorul.
Acest obicei descarcă mult mai repede bateria mașinii, datorită vibrațiilor produse atât de des de așa-numitul „dat la cheie”.
(P)
articolul este util,dar sa favorizam pe cineva despre opritul motorului,nu cred,cei defavorizati cred ca sant scolile de soferi,acolo se fac porniri ,opriri etc,…..DAR acum intreb : ce facem cu sistemul START STOP cu care vin dotate din constructie masinile…..oare distruge bateria cu acele opriri si porniri?????domnule zzzziarist????????
Masinile cu Start Stop au baterii concepute pentru asta.
Bateria se descarca la pornire datorita curentului consumat, nu datorita vibratiilor…