În contextul în care, de câteva săptămâni, cam toate zonele țării noastre sunt afectate de ploi abundente, care generează inundații și chiar alunecări de teren, prezentăm astăzi riscurile acoperite de cele două tipuri de asigurări pentru locuințe, respectiv asigurarea obligatorie și cea facultativă.
De câteva săptămâni, cam tot teritoriul României a fost “măturat” de ploi abundente care au dus, în anumite zone, la inundații sau chiar alunecări de teren. Astfel, românii ce au fost afectați de inundații și care au și o poliță de asigurare obligatorie a locuinței trebuie să știe că pot solicita despăgubiri pentru pagubele provocate locuinței de către dezastrele naturale, deci și pentru cele provocate de inundații sau alunecări de teren.
În țara noastră, locuințele, indiferent că acestea sunt deținute de persoane fizice sau juridice, trebuie asigurate anual împotriva dezastrelor naturale. Mai exact, riscurile acoperite de polița de asigurare obligatorie (PAD) sunt, potrivit Legii nr. 260/2008, cutremurele, alunecările de teren și inundațiile.
Sunt acoperite atât daunele produse prin efect direct al dezastrelor naturale, cât și cele produse prin efect indirect. Spre exemplu, este acoperit incendiul și chiar explozia apărute ca urmare a producerii unui cutremur sau a unei alunecări de teren.
Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă doar locuințele, nu și anexele, dependințele, dotările și utilitățile nelegate structural de locuință, anexele ce nu sunt destinate locuirii (garaje, magazii, șoproane, grajduri, depozite etc.) sau instalațiile și amenajările speciale (piscine, saune, instalații solare sau eoliene etc.).
Totodată, polița PAD nu acoperă locuințele situate în zone cu interdicție de construire (de exemplu, în albia unui râu) sau locuințele încadrate în clasa I de risc seismic (cele cu bulină roșie). Din pacate, deși asigurarea locuinței este obligatorie, nu mulți români au încheiate astfel de polițe.
După cum arată datele publicate pe website-ul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la sfârșitul lunii aprilie 2019 erau încheiate 1.707.354 de polițe PAD. Amenda pentru lipsa unei polițe PAD poate ajunge până la 500 de lei. Mai multe detalii despre costurile legate de încheierea unei polițe PAD și unde se poate încheia în 2019 se găsesc în acest articol.
Pe de altă parte, în condițiile în care prin asigurarea obligatorie nu sunt acoperite decât cutremurele, inundațiile și alunecările de teren, românii care vor ca și alte riscuri legate de locuințele lor să fie acoperite pot apela la asigurarea facultativă.
Asigurările facultative pot acoperi, în funcție de oferta fiecărei firme de asigurări și de bugetul alocat de fiecare persoană pentru asigurarea locuinței, riscuri precum incendiile, vandalismul, inundațiile provocate de defecțiuni ale sistemelor de apă sau chiar furtul bunurilor din casă. Așadar, odată cu asigurarea locuinței, printr-o asigurare facultativă se pot asigura și bunurile ce se află în interiorul casei.
Asigurarea facultativă nu se poate încheia în absența unei polițe de asigurare obligatorie PAD, iar în cazul în care o persoană are două polițe de asigurare a locuinței (una obligatorie și una facultativă), plata despăgubirilor se va face mai întâi în baza poliței PAD, urmând ca pentru diferența de despăgubire să se apeleze la polița facultativă.
Informatii utile dar, totusi, ma roade o intrebare. CE rost a avut sa construim atatea biserici in Zalau ? LA CE folosesc rugile popilor ? Oare nu era mai util sa facem o biserica mai Putin si sa achizitionam in Sistem de rachete antigrindina ?
[…] Sursă: Asigurarea locuințelor și furtunile: ce acoperă polița obligatorie și cea facultativă – Maga… […]