Mai mulți zălăuani ne-au contactat pentru a încerca să-i sprijinim în lămurirea unei probleme grave cu care se confruntă, aceea că municipalitatea le-a instaurat poprire pe conturi pentru neplata la termen a impozitelor și taxelor locale aferente anului 2019.
Nu înțeleg, dacă suntem încă în anul 2019, iar eu nu am achitat impozitul, dar am posibilitatea să achit cu acea majorare de 1 la sută, de ce mi s-a pus poprire pe cont. Pot plăti cu penalitate, de ce își bat joc de noi. Dacă din partea celor pe car ei-am ales nu găsim puțină înțelegere, unde să ne mai ducem?, ne-a întrebat un zălăuan în vârstă de 59 de ani, aflat în prag de pensionare din motive medicale. Cei cărora le-am explicat pe loc, în câteva cuvinte, sistemul prin care un cont poate fi poprit potrivit legii în situația neplății taxelor și impozitelor, până la sosirea răspunsului oficial de la Primărie, deși au înțeles, au acuzat municipalitatea de rea-voință spunând că este absurd ca Primăria să treacă imediat la popriri către cetățeni și că în alte localități se mai acordă un termen de câteva săptămâni, fiind luate în calcul probabilitățile ca cei care nu au achitat la termen să treacă printr-o situație dificilă sau chiar gravă din punct de vedere social, familial ori medical. Am solicitat Primăriei Zalău un punct de vedere detaliat și argumentat astfel încât, cel puțin din punct de vedere legislativ, situația să poată fi lămurită. În răspunsul sosit pe adresa electronică a redacției Magazin Sălăjean se arată: Conform prevederilor Codului fiscal (Legea nr.227/2015), termenele de plată pentru plata impozitelor și taxelor locale pentru anul în curs sunt 31 martie 2019 si 30 septembrie 2019. Mai mult, conform prevederilor Codului de procedura fiscală (Legea nr.207/2015), pentru obligațiile de plată a căror termen de plată a expirat se calculează majorări de întârziere în cuantum de 1 la sută pe luna sau fracțiune de lună. Pentru obligațiile de plată aferente scadenței din 31 martie 2019, Serviciul Executare Creante Bugetare din cadrul Primăriei Municipiului Zalau a emis in cursul lunii iunie 2019, somații de plată conform prevederilor art. 230 din Legea 207/2015 privind Codul de procedră fiscală, somația fiind insoțită de un exemplar al titlului executoriu care cuprinde obligațiile de plată neachitate la scadență (debite și majorări de întârziere), emis conform art.226 din acelasi act normativ. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul sau nu se notifică organul fiscal cu privire la intenţia de a demara procedura de mediere, se continuă măsurile de executare silită. În acest sens, pentru sumele cuprinse în somație și titlu executoriu emis de către organul de executare, în conformitate cu prevederile art.236 din Legea 207/2015 s-au emis adrese de inființare a popririi pentru sumele neachitate la scadență.
În situația oricărui contribuabil, la solicitarea acestuia se pot prezenta toate actele de executare emise, care din punctul nostru de vedere (al Primăriei Zalău, n.red) respectă toate prevederile legale în materie, cât și termenele legale în care acestea pot fi instituite. Problema care se pune este faptul că anumiți contribuabili consideră ca plata obligațiilor aferente unui an calendaristic trebuie achitate în cursul acelui an, dar nu au în vedere faptul ca scadențele acestor obligații sunt cele prevazute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, respectiv 31 martie 2019 și 30 septembrie 2019. Astfel, la aceasta dată, pentru toți contribuabilii care figurează cu obligații restante de plata aferente anului 2019 s-au început acțiuni de executare silită, acestea aflându-se în diferite faze ale procedurii de executare silită prevazute de Codul de procedura fiscală” se arată în răspunsul municipalității la solicitarea Magazin Sălăjean.
la tigani unde pun poprire? veterinarule iar te-ai imbatat?
pai trebuie sa fi cineva si sa ai sume mari restante ca sa p[oti beneficia de scutiri, esalonari si anularea lor
ex. Robert Negoieta avea datorii de 42 milioane de euro si a fost iertat de fisc si ceea ce e cel mai frmos este ca el nu a fost EXECUTAT SILIT ANI DE ZILE !!!
alt ex este Victor Ciorbea , care avea avea datorii neplatite din 2008, de atunci nu amai platit nimic la stat si statul, nu a reusit sa-l execute silit , desi avea venituri si proprietatii, caldiri si terenuri
si avenit PS dsi ia iertat pe ei, si nu pe voi, cotantii lor
Anul trecut am patit si eu. Problema este ca nu au pus proptire pe suma datorata. Au pus pe toata suma de pe card. Asta e fara justificare. Doar incompetentii si prostii care administreaza pot face asa ceva. Gunoaiele alea care cu greu au trecut clasa. Analfabeti aia care au studiat Vasile Goldis. Ce au invatat ei!? Sa salveze referate de pe net. Asa au terminat facultatea si acum fac administratie. Plin de gunoaie angajate la stat care nu ar reusi sa lucreze nici macar o luna la privat. Dar inca merge sa le platim noi salariile…. dar se va termina cat de repede
Asa se intampla cand primariile raman fara bani,si incearca sa scoata de oriunde si oricum