Azi dimineață a fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii Orășenești Șimleu Silvaniei, clădire care va găzdui și Muzeul din localitate. Investiția este o premieră în județ și prin prisma faptului că sediul este o clădire veche, de patrimoniu, care a găzduit decenii la rând Spitalul coordonat de doctorul Ioan Pușcaș. În perioada interbelică, imobilul a funcționat ca Palat al Justiției, iar ulterior a fost transformat în spital orășenesc. Dar, în ultimele două decenii, din cauza intemperiilor și a vechimii, clădirea s-a degradat mult, a ajuns într-o stare deplorabilă. Actuala administrație a orașului a inclus construcția într-un amplu proiect de reabilitare și punere în valoare. Lucrările au început în anul 2022, în luna septembrie. Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, a declarat că proiectul a fost unul deosebit de complex, iar constructorul s-a confruntat cu mai multe provocări tehnice. Aripa vestică a trebuit reconstruită în totalitate, pentru că a fost distrusă și nu putea fi restaurată. Potrivit primarului, în pofida dificultății, lucrările au fost încheiate cu șapte luni mai devreme, iar obiectivul investițional a fost atins. Trei săli de lectură pentru adulți, trei săli de lectură pentru copii, depozite pentru cărți, încăperi cu rol de bibliotecă, scaner pentru cărți, aparate pentru dezinfectat cărți, sală pentru dezinfectare, laborator pentru restaurarea cărților, spații multifuncționale dotate la cele mai înalte standarde, săli de expoziție etnografică, un spațiu care va găzdui o expoziție despre istoria orașului, încăperi pentru activități educaționale, dar și parcul din curtea interioară a clădirii, toate acestea alcătuiesc o investiție despre care se poate spune, cred, că este o premieră în Sălaj.
Inaugurare simplă, fără tăieri de panglici
De remarcat este că, după mulți ani, am participat la o inaugurare simplă, fără tăieri de panglici, fără discursuri interminabile, fără laude și promisiuni deșarte, fără slujbe religioase și fără politicieni. Primarul Cristian Lazăr, viceprimarul Cosmin Man, profesori și elevi au intrat în noul sediu al Bibliotecii, intrare urmată de o scurtă prezentare, de câteva declarații venite inclusiv de la Ovidiu Ghiurco, acesta fiind coordonator de programe în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, instituție prin care s-a derulat finanțarea. Apoi, cei prezenți au vizitat clădirea, vizita fiind însoțită de scurte prezentări, simple și la obiect. Da, sper că alți primari vor învăța ceva din astfel de inaugurări fără panglică, slujbe interminabile și politicieni cu discursuri în limbaj de lemn, de care toți suntem sătui. Revenind la sediu, aici își vor putea desfășura activitățile educaționale elevii tuturor școlilor din oraș.
Bibliotecar virtual
Până și grupurile sanitare ale clădirii sunt la cele mai înalte standarde, dar au fost realizate ținând cont de elemente arhitecturale specifice perioadei în care a fost construită clădirea. Forma ferestrelor, ușilor, pereților și exteriorului a fost păstrată, dar toate aceste elemente au fost înlocuite cu unele noi, realizate în curentul arhitectural original al clădirii. Clădirea merită văzută, pentru că păstrează un parfum aparte, un aer al vremurilor de demult, pe vremea când cartea era prețuită cu adevărat.
Complex multifuncțional și centru recreativ
Șirul inaugurărilor a cuprins astăzi și Centrul Cultural Recreativ din Șimleu Silvaniei, dar și Grădina „Măgura”. Centrul cuprinde săli de șah, ateliere de modelism, pictură, grupuri sanitare, depozite, exponate, birouri, săli de proiecție, spații expoziționale, inclusiv un lift. De asemenea, prin reamenajarea a aproape 6.000 de metri pătrați de teren degradat și abandonat a fost înființată Grădina „Măgura”. Obiectivul se adresează nevoii de agrement și recreere a șimleuanilor de orice vârstă, prin amenajarea unor locuri de joacă și zone de agrement. Valoarea tuturor acestor investiții se apropie de 30 de milioane de lei.
[…] mult, a ajuns într-o stare deplorabilă. Actuala dministrație… Articolul Șimleu Silvaniei are unul dintre cele mai moderne sedii de bibliotecă orășenească din nordul Ro… apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]