Scriam, în urmă cu aproape doi ani, lăudând pe bună dreptate administrația zălăuană și pentru felul în care fusese amenajat spațiul central pietonal din vecinătatea halei și a muzeului. Zonele de relaxare, băncile acoperite cu mici foișoare dar și noile coșuri de gunoi ce fuseseră instalate, schimbau radical aspectul zonei, lucru de care nu se mai atinsese nimeni timp de peste 20 de ani. Tot în ideea de a păstra și de a avea toate aceste bunuri nu doar în stare de funcționare ci și cu un aspect civilizat, scriam, de asemenea, într-un alt articol pe care îl puteți citi aici, despre necesitatea de a pune saci menajeri în coșurile stradale. Primarul municipiului a ținut cont de propunerea noastră și la o zi după publicarea articolului în Magazin Sălăjean, toate coșurile stradale, nu doar din zona menționată, erau dotate cu saci.
Așa arătau coșurile de gunoi din zona centrală, la sfârșitul verii 2017
Minunea n-a ținut, însă, prea mult iar rezultatele, triste, evident, pot fi văzute în această investiție nouă, la nici doi ani de la recepționarea ei. Toate coșurile de gunoi sunt compromise, aproape în totalitate ruginite și arată de parcă au fost instalate acum 30 de ani. De mizerie, de aspectul legat de salubritate, de faptul că lucrătorii care întrețin curățenia orașului sunt nevoiți să își bage mâinile în mizerie și să adune din gunoi toate minunile scârboase, umede, putrede, nici nu mai amintim. Riscurile la care aceștia se expun sunt foarte mari iar neplăcerile care vin odată cu acest uriaș neajuns sunt nenumărate, atât pentru ei cât și pentru cetățeni.
Toate acestea ar fi putut fi evitate printr-un singur și simplu obiect. Sacul de gunoi. Coșulețele s-ar fi păstrat ca noi, mizeria nu s-ar fi scurs pe trotuar, mai ales în zilele toride, recipientele n-ar fi rămas după golirea (parțială și total necorespunzătoare) cu un strat soios și mirositor pe ele și, bineînțeles, n-ar mai fi ruginit în doar câteva luni de zile. Poate că de vină este și calitatea îndoielnică a acestor obiecte, achiziționate pe principiul să fie, însă despre acest aspect ar trebui întrebați, de către conducerea municipiului, cei responsabili cu aceste achiziții, pe banii noștri, ai zălăuanilor. În acest fel nu doar că nu vom reuși niciodată să avem investiții de calitate, durabile, dar nici nu vom putea rezolva pentru totdeauna cea mai mare problemă cu care municipiul nostru se confruntă, respectiv insalubritatea.
Pe consilierii locali nu-i mai băgăm în ecuație, pentru că ne-am obișnuit ca în orice, dar absolut orice problemă, ei “să participe, dar să nu se bage” ori, în cel mai bun caz, să vină cu câte o soluție aproape imposibilă, doar de dragul de a mai bifa o participare pe câte o ședință. De teren, implicare concertă, decizii asumate, n-a auzit nimeni.
Cinesa faca treaba in consiliul local? D na Gurzau? Haller? Dorel- groparul librariilor? Asa conslieri, asa oras! Vai de zilele noastre, cu prostanacii si lenesii astia! Sper sa nu mai vad pe niciunul in primarie de anul viitor. O rusine pt Zalaul asta care e oricum vai de capul lui.