Primăria Municipiului Zalău va restaura Monumentul Wesselenyi, din centrul municipiului, publicând în acest sens pe aplicația SICAP anunțul de licitație. Este vorba despre proiectul Restaurare soclu la Monumentul Wesselenyi din Municipiul Zalău, inclus in lista monumentelor istorice emisă de Ministerul Culturii și Patrimoniului National, cod: SJ-III-m-B-05151.
Contractul va cuprinde următoarele categorii de lucrări: lucrări de rezistență la postament, lucrări în jurul postamentului, lucrări de reabilitare postament și lucrari de restaurare și reabilitare componente din piatra. Valoarea estimată totală a lucrărilor este de 400.591 de lei fără TVA și este compusă din: cheltuieli pentru investiția de bază : 365.841 de lei fără TVA – Organizare de șantier: 34.749 de lei fără TVA.
Nu este luat în calcul, deocamdată, și amplasarea unui sistem performant de iluminat, care să pună în valoare acest obiectiv, deși municipalitatea spunea anul trecut că va fi instalat și un astfel de sistem, însăî este posibil ca acest aspect să facă obiectul unui alt proiect de investiții.
Operă a sculptorului Fadrusz János (1856 – 1903), inaugurată în urmă cu 115 ani, statuia din centrul Zalăului îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós – fiul (1796 – 1850) și pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lângă Jibou. Cele două personaje ce alcătuiesc grupul statuar sunt emblematice pentru spiritul vremii și sunt unite printr-un ideal: libertatea umană.
Ca și o parte din celelalte sculpturi realizate de către Fadrusz János, dintre care se remarcă ansamblul monumental Matia Corvin din centrul Clujului (inaugurat în același an 1902 la aproape o lună distanță), statuia lui Wesselényi a avut o istorie tumultoasă.
A fost dezvelită cu șase ani mai târziu decât s-a dorit și a fost chiar pe punctul de a fi distrusă. De fapt a fost demontată între anii 1935 și 1942.A traversat epoci istorice diferite, a stârnit patimi și numeroase controverse, dar a rămas până în ziua de astăzi în locul binecunoscut, respectiv în Piața Iuliu Maniu din centrul Zalăului.
Miklos a eliberat taranii din iobagie dar, in schimbul maghiarizarii !
Interesant comentariu. Ceva dovezi, sau vorbim sa ne aflam in treaba?